Back to Federal guidance

Guard heights for petroleum pumping units

Summary A petroleum industry group asked how to guard moving cranks and connecting rods on pumping units. OSHA said no guard was needed without employee exposure; where exposure existed, the cited rule allowed a standard guard at least seven feet high or a 42-inch guardrail. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1976-04-02-0
Date issued
April 2, 1976
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

April 2, 1976
Mr. J. D. Manney,
Coordinator
American Petroleum Institute
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Manney:
Assistant Secretary Morton Corn has asked me to respond to your letter of March 15, 1976, regarding Subpart O -- Machinery and Machine Guarding, Mechanical Power-Transmission Apparatus. In addition, this confirms a telephone conversation with a member of my staff.
Your correspondence indicates confusion exists regarding the height of guards for pumping units. The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard that applies to the guarding of cranks and connecting rods is 29 CFR 1910.219(b)(2), which reads:

Cranks and connecting rods. Cranks and connecting rods, when exposed to contact, shall be guarded in accordance with paragraphs (m) and (n) of this section, or by a guardrail as described in paragraph (o)(5) of this section.

29 CFR 1910.219(b)(2) appears to be definitive enough. Where an employee is exposed to a moving crank and connecting rods, this hazard shall be guarded by a standard guard or guardrail as described in the appropriate standards.
Table 0-12--Table of Standard Materials and Dimensions in Part 1910 requires standard guards to be at least 7 feet in height from the floor or platform level. 29 CFR 1910.219(o)(5)(i) requires guardrails to be 42 inches.
According to the preceding OSHA requirements, there are three alternatives:

  1. No employee exposure
  2. A 7-foot minimum height standard guard.
  3. A 42-inch-high guardrail.

Where panels in guardrails are fitted with expanded metal or wire mesh as noted in Table 0-12, the middle rails may be omitted.
Where a State is enforcing safety and health standards under an 18(b) plan with OSHA, its enforcement and standards are required to be at least as effective as OSHA standards. This, however, does not prohibit more stringent state standards.
Sincerely,
Barry J. White
Associate Assistant Secretary
for Regional Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace