Back to Federal guidance

Removable toe caps as foot protection

Summary An OSHA region asked whether removable toe caps could substitute for safety shoes. OSHA said the employer met the cited protective-equipment rule by providing the toe caps, although it encouraged a safety-shoe program for more reliable protection. OSHA archives the memo.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1976-03-31
Date issued
March 31, 1976
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

29 CFR 1910.132(a)

March 31, 1976

MEMORANDUM FOR: EDWARD E. ESTKOWSKI, Regional Administrator/OSHA
SUBJECT: Request for Interpretation-Roadway Express Inc. 29 CFR 1910.132(a) Protective Equipment

This is in response to Mr. Ed J. Largent's letter dated March 23, 1976, which requests clarification on the use of "Sankey Toe Caps", in lieu of safety shoes.
A review of the OSHA standards 29 CFR 1910.132(a) and 29 CFR 1910.136 has been made. If safety shoes are provided, they must meet the requirement as indicated in 29 CFR 1910.136, which is ANSI Z41.1-1967.
If "Sankey Toe Caps" are provided in lieu of safety shoes, the employer has met the intent of the standard and is providing foot protection. As indicated in 29 CFR 1910.132(a) personal protective equipment shall be provided, used, and maintained. The standard does not require specific use of safety shoes as foot protections.
It is suggested, however, that every effort be made to encourage both the employer and the employee to develop a safety shoe program which requires safety shoes as they provide a more reliable protection.
Barry J. White
Associate Assistant Secretary
for Regional Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace