Back to Federal guidance

Link-chain platform rails and grounding questions

Summary A person asked OSHA several questions about a construction project. OSHA said link chains could serve as platform rails if they met the cited height, strength, and intermediate-rail conditions; it referred the unclear grounding question to the National Electrical Code and a local contractor. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1976-03-23
Date issued
March 23, 1976
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

March 23, 1976
Mr. J. P. Kellett
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Kellett:
This is in response to your letter dated February 1, 1976, which requests clarification on several questions concerning a construction project.
A review of the Occupational Safety and Health Standards by the Division of Occupational Safety Programming, has been completed. The following information is provided:

  1. Link chains could be used provided they meet the following requirements.

    (a) The rail is 42 inches nominal above the floor of the platform.
    (b) It has a strength to withstand at least the minimum requirement of 200 pounds top rail pressure.
    (c) Provides for a standard intermediate rail between the top rail and floor.

Reference: Occupational Safety and Health Standard. 29 CFR 1910.23(c)(1) and 1910.23(e), (v), (a), (b), (c), (d). page 23509 (copy enclosed).

  1. Yes.

Reference: 29 CFR 1910.22(a)(2) page 23508.

  1. In regard to your question on grounding, I can only refer you to the National Electrical Code, Article 250-Grounding. I suggest you contact a local electrical contractor and discuss your needs, as it is not clear what purpose you have for the grounding system.

Thank you for your interest in occupational safety.
Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace