Safety belts in aerial work baskets
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
March 22, 1976
Mr. A. L. Wilson
Assistant Corporate Safety Manager
Caterpillar Tractor Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Wilson:
This is in response to your letter dated February 11, 1976, which requests an interpretation of 29 CFR 1910.67(c)(2)(v).
A review of the subject Occupational Safety and Health standards 29 CFR 1910.67(c)(2)(iv) and (v) has been completed by the Division of Occupational Safety Programming. The use of the word from, as used in the regulation, does not imply the employee is exempt from wearing a safety belt while working from a basket.
A review of both general industry and the construction standards support this interpretation by stating:
"Employees shall always stand firmly on the floor of the basket and shall not sit or climb on the edge of the basket or use planks, ladders or other devices for a work position."
Thank you for your interest in occupational safety. If I can be of any further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational Safety Programming
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace