Back to Federal guidance

Load-indicating devices on shoreside cranes

Summary An oil company asked when a shoreside crane needed a load-indicating device. OSHA explained the 11,200-pound maximum-outreach capacity threshold and a limited exception when conditions restricted crane outreach enough to raise rated capacity. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1976-03-05
Date issued
March 5, 1976
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

March 5, 1976

Mr. T. A. Riggs
Cheveron Oil Company
The California Company
Division 1111
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Riggs:

This is in reply to your letter dated January 15, 1976, to the Assistant Secretary of Labor for Occupational Safety and Health regarding clarification of 29 CFR 1918.74.

The 11,200 pound limit was requested by industry comment on a proposed regulation, and was based on the fact that regular ships cargo handling gear is generally rated at 5 long tons which is the maximum allowable load at any position of the boom.

Unlike ships conventional cargo gear (derricks) shoreside cranes will have variable ratings ranging from a low rating at maximum outreach and highest rating at minimum outreach.

Cranes rated over 11,200 pounds (5 long tons) at maximum possible outreach lifting known marked weights not exceeding 11,200 pounds are exempt from the requirement provided the other conditions as noted in section 1918.74(a)(9)(viii)(d) are met. All other cranes with rated capacities of less than 11,200 pounds at maximum possible outreach would not be exempt, even though they may be lifting loads less or equal in weight to the rated capacity at maximum outreach. OSHA Program Directive No. 100-21 dated February 5, 1973, notes an exception, should the "Conditions of Use at the Time" restrict the outreach of the crane to an intermediate or minimum outreach resulting in a lifting capacity equal to or higher than 11,200 pounds. No load indicating device would be required in this situation only.

Sincerely,
Barry J. White
Associate Assistant Secretary
for Regional Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace