Back to Federal guidance

Alternative guards for stationary milling-machine cutters

Summary An OSHA region asked about guarding stationary cutters on milling machines. OSHA acknowledged that ordinary guards could interfere with work or create hazards and said splash shields, chip shields, or barriers could sometimes protect workers, with a de minimis notice if needed. OSHA archives the memo.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1976-02-18
Date issued
February 18, 1976
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

February 18, 1976

MEMORANDUM FOR: ALFRED BARDEN, REGIONAL ADMINISTRATOR
Subject: 29 CFR 1910.212(a)(3)(ii) and (iv)

This is in response to your memorandum dated February 5, 1976, concerning the subject matter, and confirms telephone conversations with your staff on February 12 and 13, 1976.
The Office of Compliance Programming and the Office of Standards Development agree with the rationale that you and your staff have developed concerning point of operation guarding for cutters on milling machines. It is agreed that the guarding of the cutters can be accomplished but not without producing other conditions such as interference with normal operations and the possibility of the guards creating more hazardous situations. Both the American National Standards Institute and the National Safety Council mention the feasibility of such guards and also recognize the inherent problems of guarding.
It is the consensus that it is sometimes impractical to guard stationary cutters. Where a normal point of operations guard is impractical, splash shields, chip shields or barriers which provide protection to the operator or employees may be acceptable; and, if necessary, a de minimis notice may be issued.
Barry J. White
Associate Assistant Secretary
for Regional Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace