Back to Federal guidance

Testing lineman safety belts and straps

Summary An equipment supplier asked OSHA to approve lineman safety belts and related devices. OSHA said it did not approve products; employers had to comply with applicable rules. It identified the then-recognized laboratories for certain telecommunications gear and separate construction testing requirements for power-line equipment.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1976-01-22
Date issued
January 22, 1976
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 22, 1976
Mr. S. Kano
Manager
Danrex, Ltd.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Kano:
This is in reply to your letter of October 16, 1975, regarding approval of lineman's safety belts and devices by the Occupational Safety and Health Administration.
The Occupational Safety and Health Administration (OSHA) dose not approve lineman's safety (body) belts and devices exported to the United States, which may be used by oil refineries and electric power companies. Employers in the United States, however, who use this equipment, must comply with OSHA regulations covering this equipment. Therefore, it would benefit any supplier of lineman's safety belts and devices, such as Danrex Ltd., to become familiar with these OSHA regulations.
Requirements for lineman's body belts, safety straps and lanyards used at telecommunications centers and field installations are contained in OSHA regulation, 29 CFR 1910.268(g)(2), which is enclosed. At this time, only Underwriters' Laboratories, Inc. (U.L.) and Factory Mutual Research Corporation (F.M.R.C.) conform with the definition of a nationally recognized testing laboratory in the context of this regulation. Therefore, in answer to your question, U.L. and F.M.R.C. are the only laboratories presently recognized and identified by OSHA who can test the lineman's belts, safety straps and lanyards requiring approval in 29 CFR 1910.268(g)(2).
Requirements for lineman's body belts, safety straps and lanyards used in the construction of electrical transmission and distribution lines and equipment are contained in OSHA regulation, 29 CFR 1926.959. This regulation is also enclosed. The specific requirements listed in this regulation include a procedure for testing this equipment, as outlined in paragraph 1926.959(b)(7).
Sincerely,
Grover C. Wrenn
Acting Director
Office of Standards Development
2 Enclosures

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace