Back to Federal guidance

Bolted cage hoops on fixed ladders

Summary A manufacturer asked OSHA to review a fixed-ladder cage assembled with bolts rather than welds or rivets. OSHA said it could not approve a product; the design generally matched the cited figure, but an inspector would decide whether the bolted joints were equivalent and free of projections. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1976-01-15
Date issued
January 15, 1976
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

January 15, 1976

Mr. James J. Palacek
Schuld Manufacturing Company, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Palacek:

This is in response to your letter (with enclosure) of November 20, 1975, addressed to Mr. Largent, Assistant Regional Administrator, Technical Support, of our Chicago Region, regarding cages on fixed ladders.

An Occupational Safety and Health Administration (OSHA) approval or disapproval of a product is not allowed by the Williams-Steiger Occupational Safety and Health Act of 1970.

This office has reviewed your Assembly Instructions Drawing Number A-20001 as requested, and finds that it agrees with the applicable requirements of Figure D-8 in 29 CFR 1910.27(d), with one exception. This exception is in the means of attaching the basket guard hoops and the vertical bars.

1910.27(d)(1)(i) gives the employer the choice of building the cage according to Figure D-8, if appropriate, or of equivalent construction. Your question of whether your bolted assembly is equivalent to riveting or welding has to be given a qualified answer. The Compliance Safety and Health Officer (CSHO) makes a determination at the time of the inspection as to whether the bolted basket guard hoops are equivalent to riveted or welded attachments. The CSHO would also determine if the inside of the cage is clear of projections. References 29 CFR 1910.27(d)(1)(v).

If I may be of any further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,

John K. Barto, Chief
Division of Occupational
Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace