Back to Federal guidance

Strength and scope of press flywheel guards

Summary An OSHA region asked how strong press flywheel guards had to be. OSHA said the cited press rule applied regardless of the flywheel’s height and that guard brackets should contain the wheel if the shaft broke or wheel detached, though the guard need not retain fragments from disintegration. OSHA archives the memo.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1975-12-18
Date issued
December 18, 1975
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

29 CFR 1910.217(b)(1) and 29 CFR 1910.219(b)(1)(i)

Dec. 18, 1975

MEMORANDUM TO: GABRIEL GILLOTTI, Regional Administrator - OSHA
SUBJECT: 29 CFR 1910.217(b)(1) Press Flywheel Guards
ATTENTION: W. E. Stock

This memorandum is in response to your correspondence dated October 6, 1975, requesting clarification of the required strength of flywheel guards.
The requirements of 29 CFR 1910.217(b)(1) applies to flywheels on all presses regardless of their distance in height from the floor, with construction such as described in 29 CFR 1910.219(b)(1)(i). In addition, the design of the brackets is intended to be of such strength to contain the wheel if the shaft should break or the wheel come off. A widely used basis for design of these brackets is the ability to support twice the static weight of parts to be contained. There is no provision for the guard to retain fragments in the event of disintegration.
Barry J. White
Associate Assistant Secretary
for Regional Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace