Exit-door headroom and vertical machine guarding
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
December 8, 1975
Mr. L. C. Nicholas, P.E.
H. K. Ferguson Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Ferguson:
This is in response to your letter dated July 30, 1975 and October 9, 1975, which requested clarification of [29 CFR 1910.36(g)(1)] and 1910.212.
Confirming Mr. Jeff Campbell's telephone call on November 10, 1975 the 6'-8" head room requirement for emergency doors is required regardless of the location of door closure hardware.
Your second question concerned 1910.212, machine guards or vertical mounted units. As stated in 1910.212 one or more methods or machine guarding shall be provided to protect the operator and other employees in the machine area from hazards. 29 CFR 1910.219 provides specific requirement for guarding of mechanical power transmission apparatus.
If I can be of any further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
John K. Barto, Chief
Division of Occupational Safety Programming
[Corrected 05/28/2004]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace