Back to Federal guidance

Carrying lunchboxes and toolboxes on manlifts

Summary An OSHA area office asked whether workers could carry lunchboxes on manlifts. OSHA said the personnel-only rule could cover such items as freight or packaged goods because a dropped or caught box could injure someone and a worker needed a free hand for the stop rope. It applied similar reasoning to toolboxes and protruding tools.
Document
Federal guidance
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1975-10-31
Date issued
October 31, 1975
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 31, 1975

MEMORANDUM FOR: VERNON P. FERN, Area Director
SUBJECT: 29 CFR 1910.68(d)(1), Manlifts; Carrying of Lunchboxes on [text ends in source]

This is in response to your memorandum dated September 4, 1975, concerning the subject matter. It also confirms the telephone conversation on October 15, 1975, when you requested a written response.

The intent of this standard, prohibiting transporting of freight, packaged goods, pipe, lumber, or construction materials of any kind on manlifts was to restrict their use by personnel only. Although lunchboxes are not specifically mentioned in the standard, carrying them on a manlift would present the same hazard and in a broad interpretation could be considered as freight or packaged goods. Two reasons for restricting carrying toolboxes on a manlift would be: (1) if the box was dropped or caught between the lift and landing, it may drop on a person below and, (2) one hand must be free to operate the pull stop rope in case of emergency. The same restrictions could apply to lunchboxes. Carrying of tools or other items that protrude from the pockets is also prohibited which would include tool belts and items such as toolboxes (or lunchboxes) on a belt.

John K. Barto, Chief
Division of Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace