Back to Federal guidance

Temporary labor camp rule and recreational camp counselors

Summary An OSHA region asked whether the temporary labor camp standard covered paid counselors at recreational camps. OSHA said temporary referred to employment rather than the housing structure, but that the standard was not intended for recreational camps of the type described. OSHA archives the memo.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1975-10-06
Date issued
October 6, 1975
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

October 6, 1975

MEMORANDUM TO: ALFRED BARDEN, ASSOCIATE ASSISTANT REGIONAL DIRECTOR/OSH
SUBJECT: Clarification of Standard 1910.142

This is in response to your memorandum dated June 30, 1975, requesting an official interpretation of the word "temporary," and the possibility the above mentioned standard could be used in covering paid camp counselors.
This office is in full agreement with Mr. Gilbert's pervious interpretation of the word "temporary" as stated in your letter of April 22, 1974, quote: "referred to the state of employment and not to the physical structure housing the employees."
As discussed recently with Mr. Garvey of your office, the National Office staff members of the Standard Development group have stated that it was not the intent of the ANSI Standard Committee for Z4.4-1968, source standard for 29 CFR 1910.142 temporary labor camps, to include recreational type camps under this standard. The general inference of this standard directs itself to employees engaged in farming, logging, and/or fruit or vegetable pickers. Therefore, the type camp mentioned in your correspondence would not fall under the 1910.142 standard. Of course in the case of a compliant, OSHA would have to investigate and cite alleged violations as in any normal complaint. It has not been OSHA's policy to inspect these camps, especially the non-profit organizations.
Barry J. White
Associate Assistant Secretary
for Regional Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace