Back to Federal guidance

Fixed-ladder rung width and de minimis notice

Summary An employer sought a variance for a fixed ladder with 14.5-inch clear rungs instead of the then-required 16 inches. OSHA said a variance was not the right route and the described deviation appeared to qualify for a de minimis notice without penalty or abatement. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1975-07-28
Date issued
July 28, 1975
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

July 28, 1975

Mr. James J. Howard
Safety Director
Vickers, Incorporated
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Howard:

This is in reference to your request for a variance from Section 1910.27(b)(1)(iii) - Fixed Ladders, Rungs and Cleats, of the Occupational Safety and Health Standards.

You have indicated that your 37 foot fixed metal ladder meets all the specifications of 29 CFR 1910.27(b)(1)(iii) in that the clear length of rungs are 14 1/2" rather than 16" as required by the standard.

A review of your application indicates that a variance is not the proper procedure in this situation. A Program Directive has recently been issued to provide guidance to the OSHA field offices concerning the use of de minimis notices. A de minimis notice may be issued in a situation where there is not strict compliance with a standard, and the deviation from strict compliance does not affect safety and health. A de minimis notice carries no penalty and requires no abatement.

After studying your variance application and having discussion with the Jackson Area Office, it has been determined that your situation would appear to meet the conditions for a de minimis notice.

Any further questions concerning this matter should be directed to Mr. James Blount, Area Director, U.S. Department of Labor - OSHA, 57601-55 North Frontage Road East, Jackson, Mississippi 39211, telephone: (601) 969-4606.

No further action will be taken on your request for a variance.

Sincerely,

Barry J. White
Associate Assistant
Secretary for Regional Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace