Training operators of vehicle-mounted aerial lifts
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
July 17 1975
Mr. Robert E. Schumacher
General Manager
High Plains Insurance, Inc.
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Schumacher:
This is in response to your letter of May 21, 1975, regarding aerial ladders or booms.
Enclosed is a copy of 29 CFR 1910.67, Vehicle-Mounted Elevating and Rotating Work Platforms amendment, that was published in the Federal Register of March 6, 1975. This amendment gives you the answer to your questions.
There is nothing in the wording of 1910.67 that requires the employer to certify and designate an operator to another party. Employers have the responsibility of devising methods to train their operators in the safe operation of aerial lifts. Only competent and careful operators should be assigned these duties. The operator shall be trained in safe operations and made familiar with the manufacturer's manual, especially those parts which relate to operation, maintenance, and safety of aerial devices.
If I can be of any further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
Janet H. Sprickman
Acting Chief
Division of Occupational
Safety Programming
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace