Back to Federal guidance

Fasteners for power-transmission guard covers

Summary A machinery company asked whether removable guard covers needed fasteners every five inches. OSHA said the guard had to be secure to its frame, but the covers or hinges did not need that spacing and could use several types of removable fastener. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1975-07-16-0
Date issued
July 16, 1975
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

July 16, 1975
Mr. Vance D. Campbell
Chief Engineer
Standards Eimco BSP Division
ENVIROTECH Corporation
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Campbell:
This is in response to your letter of May 15, 1975, to Barry White and refers to telephone conversations with a member of my staff concerning the 5-inch separation of screws on the covers of the guards for mechanical power-transmission apparatus, and requirement in 29 CFR 1910.219(m)(2)(i)(a).
ANSI Standard B15.1-1953, Part V, Section 40, Rule 401(a) states: "Where it is necessary to change belts, make adjustments, or apply oil or grease, guards should have hinged sections or be removable." The intent of the standard is not that covers or hinged sections must be secured every 5 inches, but that the construction of the guard shall be securely fastened to the frame. The covers or hinged section may be secured by screws, bolts, wing nuts or screws, lock fasteners or compression latches to facilitate easy removal and installation.
Hopefully, this information will be of some aid in resolving your problem. If I may be of further assistance, please feel free to contact me. Thank you for your continued interest in occupational safety and health.
Sincerely,
Janet H. Sprickman
Acting Chief
Division of Occupational
Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace