Back to Federal guidance

Amorphous-silica dust limit under misprinted formula

Summary An OSHA region asked which formula set the total-dust exposure limit for amorphous silica. OSHA said a misprinted formula remained the lawful one until amended through rulemaking and explained when the general 15 mg/m³ inert-dust limit applied. OSHA archives the memo.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1975-07-14-0
Date issued
July 14, 1975
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

July 14, 1975

MEMORANDUM FOR: DAVID H. RHONE
Assistant Regional Director,
Philadelphia

FROM: BARRY J. WHITE
Associate Assistant Secretary for
Regional Programs

SUBJECT: Mass Concentration Standard for Amorphous Silica

This is in response to your memorandum of April 29, 1975.

The formula for calculating the mass concentration exposure limit for total dust containing amorphous silica was listed incorrectly when originally promulgated under the Walsh-Healey Public Contracts Act. The correct formula is:

80 mg/M³
--------
% Si0₂+ 5.33%

rather than

80 mg/M³
--------
% Si0₂

as listed in Table Z-3, 29 CFR 1910.1000 (formerly Table G-3), 29 CFR 1910.93 recodified May 28, 1975). The Solicitor's Office advises that since the formula was listed incorrectly when originally promulgated under Walsh-Healey, OSHA cannot enforce the proper formula until it has followed through with the requirements of section 6(b) of the Occupational Safety and Health Act of 1970.

Thus

80 mg/M³
--------
% Si0₂

is currently the lawful formula for calculating mass exposure limits for dust containing amorphous silica. Note that when the amorphous silica content of the dust falls below 5.33%, the exposure limit calculated from the formula exceeds the total dust exposure limit of 15 mg/M3 for inert (or nuisance) dust. Therefore at amorphous silica content below 5.33%, apply the total dust exposure limit for inert dust. Do not include the cyclone in the air sampling train since this is a total dust standard.

Any questions may be directed to Gail Brinkerhoff at 202/523-8096.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace