Back to Federal guidance

Construction bus operating on a road open to public traffic

Summary A construction employer sought a variance for a bus carrying employees over a paved road used by public traffic. OSHA said the described trip did not fall under its off-highway jobsite motor-vehicle rule, so it took no further action on the variance request. The official letter is undated, even though its URL contains a date.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1975-06-25
Date issued
June 25, 1975
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

29 CFR 1926.601(b)(8)

(Letter undated)

Mr. Templeton Smith
Law Department
Koppers Company, Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Smith:

Assistant Secretary John H. Stender has asked me to response to your letter dated June 25, 1975, requesting a permanent variance from Section 1926.601(b)(8) - Motor Vehicles, of the Occupational Safety and Health Administration.

Apparently, our letters dated June 17, 1974 and May 27, 1975, did not reach you (copies enclosed).

In your telephone conversation with Mr. Concannon, of my staff on July 1, 1975, you stated that your employees enter your company bus at the Jones and Laughlin Steel Company parking lot and are transported approximately one mile over paved, flat and level road used by public traffic (Steel Company employees). Upon discharge from the bus, your employees walk the remaining 200 to 300 feet to their jobsite.

Based on the above information, it appears that your work practices in this instance are not covered by Section 1926.601. Section 1926.601(a) states, in part, motor vehicles as covered by this part are those vehicles that operate within an off-highway jobsite, not open to public traffic. The intent of this standard is to provide safe transportation for construction employees being transported to and from different locations under adverse conditions (uneven terrain, earth roadways, etc.) related to construction sites.

No further action will be taken on your variance application.

Sincerely,
Barry J. White
Associate Assistant Secretary for
Regional Programs

Enclosures

[Earlier letters identified as enclosures; their text is not reproduced on OSHA's page.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace