Side-rail extensions and grab rails at ladder landings
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
May 12, 1975
Mr. Ingo Zeise
Construction Division
Engineering Department
E.I. du Pont de Nemours & Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Zeise:
This is in response to your letter of April 3, 1975 regarding the intent of general requirements of ladders, [29 CFR 1926.451(e)(2) and 1926.1053(b)(1)] of the Construction Safety and Health Regulations. In addition, this confirms Jeff Campbell's conversation with you on April 24, 1975.
We feel the intent of 1926.451(e)(2) and 1926.1053(b)(1), as written, addresses the subject adequately. Further points of clarification are: Ladder side rails with rungs removed above the landing are not required on manufactured portable wood or metal ladders; step through side rails (ladder extensions) are required on fixed or job-made ladders where specified on OSHA standards; and, there may be special conditions here grab rails would be required due to hazardous walking surfaces such as slippery conditions at the point of access to the ladder at the landing.
If I can be of further assistance, please feel free to contact me.
Sincerely,
Donald A. Shay, Director
Office of Compliance Programming
[Corrected 5/28/2004]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace