Back to Federal guidance

When cut-and-cover subway work becomes tunnel work

Summary OSHA was asked when its tunnel construction standards apply to cut-and-cover subway work. It said a section becomes a tunnel once completed and backfilled, and listed the conditions for citing an alleged tunnel-rule violation. For some relatively safe cut-and-cover operations, OSHA recommended a worker check-in and check-out system but said it was not mandatory under the cited provision.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1975-04-30-0
Date issued
April 30, 1975
Status
Active
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 30, 1975

MEMORANDUM FOR: DAVID H. RHONE
ASSISTANT REGIONAL DIRECTOR/OSH
Subject: Request for Interpretation

This is in response to your memorandum dated April 2, 1975, and subsequent telephone conversation regarding an interpretation defining, "Tunnel", and the application of Section 1926.800 as it would apply to the Morrison-Kundsen operation in the construction of the Metro system.

A subway tunnel constructed by the "cut and cover" method becomes a tunnel when the section under construction is completed and back filled. Thereby, creating hazards or environments that could be germane to tunnel operations.

An employer would be cited for an alleged violation of a standard in 29 CFR 1926.800, Tunnel and Shafts, when; (1) an employee's worksite is in a tunnel, (2) employee is engaged in construction work as defined in 1910.12(b), and (3) the employee is exposed to a hazard that is an apparent violation of a standard in the 1926.800 section.

In regard to 1926.800(a)(6), enforcement of this standard would depend upon the operations inspected and the conditions observed. The intent of this standard was to have an accurate account of those employees engaged in tunneling operations underground in case of accidents which require search and rescue operations. In areas where such employees are relatively safe, such as in cut and cover operations where the decking is temporary, a check in - check out system is a highly recommended practice, but is not mandatory. Each alleged violation should be determined on its own merit in the enforcement of the 1926.800 standards.

Barry J. White
Associate Assistant Secretary for
Regional Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace