Back to Federal guidance

Crane lifts over energized power lines

Summary A utility asked about crane lifts over energized lines. OSHA said workers should be protected by de-energizing the system or by blanketing the lines and using a crane boom shield, and it referred to clearance requirements for different line ratings. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1975-04-22-0
Date issued
April 22, 1975
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

April 22, 1975

Mr. Russel R. Selbo
Safety Manager
Wisconsin Electric Power Company
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Selbo:

This is in reply to your letter dated January 7, 1975, requesting clarification of OSHA Field Information Memorandum #74-75, relating to 29 CFR 1926.550(a)(15)(i)(ii) and (iii).

Per the telephone conversation with Mr. John Lewis of my staff, the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), is currently in the process of revising FIM #74-75. The interpretation provided in DIM #74-75 dated September 22, 1974, is correct (copy enclosed).

To ensure employee safety, however, when a situation dictates a lift over energized lines due to facility or equipment location the following employee protection shall be provided.

1) De-energize the system or 2) Blanket all energized lines and 3) Use a crane boom shield

The standard as stated in 29 CFR 1926.550 applies for lines rated 50KU or below. The other two subparts, as stated in the standard, increase the required safe distance as indicated in 29 CFR 1926.550(a)(15)(ii) and (iii).

If I can be of any further assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,

John K. Barto,
Chief Division of
Occupational Safety Programming

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace