Back to Federal guidance

Fan blade guards and variance request

Summary A grocery company sought relief from guarding fan blades near employees. OSHA said limiting the fans to low speed was not an acceptable substitute for guards and suggested disconnecting decorative fans that could not be raised high enough. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1975-02-10-0
Date issued
February 10, 1975
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

29 CFR 1910.212(a)(5)

February 10, 1975

Mr. Hugo W. Plaag
Director of Risk Management
Giant Food, Inc.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Plaag:

Assistant Secretary John H. Stender has asked me to respond to your letter dated January 21, 1975, relative to Section 1910.212(a)(5) Machine Guarding, Exposure of Blades, of the Occupational Safety and Health Standards.

The additional information supplied to you has been evaluated and has been discussed with Mr. Pugh of your staff. The guarding requirements of the above standard, as they relate to the moving parts of your fans, are valid. As an alternative to these guarding requirements, you have suggested modifying the fans to restrict their usage to "low speed". This is not an acceptable alternative.

We understand that there are only a relative few fans that are located in areas that due to the close proximity to other parts of the structures cannot be raised to the required seven feet. Since they are used primarily for decorative purposes we suggest that they be completely disconnected electrically. In those instances where the movement of air is needed, suitable floor or wall fans should be utilized.

No further action is contemplated in your request for variance from Section 1910.212(a)(5) dated November 24, 1974.

Sincerely,
Barry J. White
Associate Assistant Secretary for
Regional Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace