Securing a transmission tower while suspended by helicopter
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
January 27, 1975
Mr. Bruce Michael Cross
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Cross:
Assistant Secretary John Stender has asked me to reply to your letter of January 3, 1975, which requested an interpretation of Section 29 CFR 1926.551(l), "Ground Lines."
A review of 29 CFR 1926.551(l) does not preclude the use of a helicopter to set in place a two-legged electrical transmission tower and to secure it to the point of attachment. 29 CFR 1926.551(l) relates to any attempt to maintain support, such as guy lines to fixed structures, while the load is being secured to the base. It is permissible for the purpose of securing the tower to the base that some bolts can be secured in the base to provide sufficient pre-support until the helicopter is free and the structure is finally secured.
The interest of 29 CFR 1926.551(l) is to prevent placing the safety of the helicopter and ground crews in jeopardy.
Sincerely,
Barry J. White
Associate Assistant Secretary for
Regional Programs
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace