Back to Federal guidance

Aerial-lift basket use while traveling to a pole

Summary An electrical workers' union asked whether aerial-lift rules barred riding in a basket and transferring to a pole. OSHA said the cited work-position rules applied while performing the task, not while the lift transported the worker, and allowed transfer to a pole with safety-belt precautions where conditions permitted. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1975-01-09-0
Date issued
January 9, 1975
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

January 9, 1975

Mr. Avery T. Neseth
International Representative
Utility Operations Department
International Brotherhood of
Electrical Workers
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Neseth:

This is in reply to your letter of June 25, 1974, requesting an interpretation of 29 CFR 1926.556. An interim reply was sent to you in August. Please excuse our delay in giving you a final answer to your letter.

Your letter quoted three sections of the standards (1926.556(b)(2)(iii), (v) and (x)) all of which refer to "when working" or "while working." There is another standard to be considered and that is 1926.556(b)(2)(iv) which states: "Employees shall always stand firmly on the floor of the basket and shall not sit of climb on the edge of the basket or use planks, ladders or other devices for a work position."

The term "working," as used in the paragraphs in question, refers to the performance of specified task aboveground and does not include the transportation of an employee to the location where the task is to be performed. Accordingly, the requirements of these paragraphs apply while an employee is working from an aerial lift and do not apply where the aerial lift is being used to transport the employee to work location.

In answer to your specific questions, 1926.556 does not prohibit employees from climbing from the basket to a pole. The employee should fasten his safety belt to the pole, if conditions permit, before leaving the basket to transfer to the pole position. The climbers may be worn in the basket if employee is being elevated for transfer to the pole.

If I can be of further assistance, please contact me.

Sincerely,
Barry J. White
Associate Assistant Secretary for
Regional Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace