Back to Federal guidance

Clamshell buckets in demolition work

Summary A demolition contractor asked whether clamshell buckets could be used. OSHA said they were not categorically prohibited, but the operation still had to meet demolition and crane rules, including limits on side-loading booms and preparation before pulling walls. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1974-09-17
Date issued
September 17, 1974
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

September 17, 1974

Mr. Gilbert C. Fisher
Gil Fisher Demolition
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Fisher:

This is in reply to your letter of August 10, 1974 relative to the use of clamshell buckets in demolition work.

The Construction Industry Standards, Parts 1926.850 through 1926.860, give safety requirements for demolition work. The use of clamshells is not prohibited, however, there is a requirement that when pulling over walls or portions thereof, all steel members affected shall have been previously cut free. Also, mechanical equipment used shall meet the requirements specified in Subparts N and O of the standards. One of these requirements (Part 1926.550(b)(2)) states: "All crawler, truck, or locomotive cranes in use shall meet the applicable requirements for design, inspection, construction, testing, maintenance and operation as prescribed in the American National Standards Institute (ANSI) B30.5-1968, Safety Code for Crawler, Locomotive and Truck Cranes." In the referenced ANSI standard this statement appears in Section 5-3.2.3.c.2.d: "Side loading of booms shall be limited to freely suspended loads. Cranes shall not be used for dragging loads sideways." Enclosed is a copy of the current OSHA standards for the Construction Industry.

It is evident from the above that the entire operation must be considered in relation to the question of whether the use of a clamshell is safe in any one particular operation.

The relationship between the D.C. Industrial Safety Board and the Occupational Safety and Health Administration, as well as all other safety and health administrations in D.C., are handled by our Philadelphia office. I am sending a copy of your letter to that office, address and telephone number of which appear below, for study and possible further response to you.

Mr. David H. Rhone Assistant Regional Director U.S. Department of Labor Occupational Safety and Health Administration 15220 Gateway Center 3535 Market Street Philadelphia, Pennsylvania 19104

Telephone: (215) 597-1201

Sincerely,
Barry J. White
Associate Assistant Secretary for
Regional Programs

Enclosure

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace