Back to Federal guidance

Tenant employer responsibility for floor-load postings

Summary An insurer asked who would be cited if a building owner refused to help a tenant evaluate and post floor loads. OSHA said the tenant employer remained responsible for exposed employees and would be cited for the hazard. OSHA archives the letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
1974-03-20
Date issued
March 20, 1974
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 10, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and warns that it may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only.

March 20, 1974

Mr. C. M. Westerman
Senior Vice President
Warner Insurance
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Westerman:

This letter is in response to your request of February 12, 1974, as to who would be cited under certain floor loading situations. A recent opinion by the Associate Solicitor for Occupational Safety and Health is the basis for the following.

The relationship of a building owner and a tenant is that of "lessor" and "lessee."

The tenant's employees are his responsibility, and under Section 5(a)(2) of the Occupational Safety and Health Act of 1970, he is required to provide a place of employment which meets the requirements of paragraph (d) of 1910.22.

The situation you describe where a building owner refused to assist the tenant in evaluating and posting the areas he occupied is between "lessor" and "lessee."

The employer of the employees who are exposed to a recognized hazard would be cited in the event of an inspection.

Your interest in safety and health is greatly appreciated. If I may be of further assistance, feel free to contact me.

Sincerely,

Barry J. White
Associate Assistant Secretary
for Regional Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace