Back to Federal guidance

Military reenlistment bonuses and UCX wages

Summary ETA explained that military reenlistment bonuses are not federal military wages for calculating unemployment compensation for ex-servicemembers. ETA still lists the letter as continuing.
Document
Federal guidance
Agency
U.S. Department of Labor, Employment and Training Administration (ETA)
Document number
UIPL No. 38-86
Date issued
June 12, 1986
Status
Active
ETA’s active-UIPL checklist dated January 14, 2025 lists UIPL 38-86 as Continuing, despite the original expiration date.
Status last verified October 26, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employment and Training Administration (ETA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

CLASSIFICATION

UI
U.S. DEPARTMENT OF LABOR
Employment and Training Administration
CORRESPONDENCE SYMBOL
Washington, D. C. 20210
TEUMI
ISSUE DATE
June 12, 1986
RESCISSIONS
EXPIRATION DATE
June 30, 1987
None

DIRECTIVE: UNEMPLOYMENT INSURANCE PROGRAM LETTER 38-86

TO: ALL STATE EMPLOYMENT SECURITY AGENCIES

FROM: Barbara Ann Farmer, Acting Administrator for Regional Management

SUBJECT: Military Reenlistment Bonuses are Not Considered Federal Military Wages for UCX Purposes.

1. Purpose: To provide guidance concerning Military reenlistment bonuses for UCX purposes.

2. Background: Recently, a SESA raised a question regarding whether or not Military reenlistment
  bonuses are considered wages for UCX purposes.

3. Information: Section 8521(a)(2) of 5 USC defines “Federal (military) wages” as “all pay and
  allowances, in cash and in kind, for Federal service, computed on the basis of the pay and
  allowances for the pay grade of the individual at the time of his latest discharge or release from
  Federal service…” as determined pursuant to the applicable Schedule of Remuneration issued by
  the Secretary of Labor (20 C.F.R. 614.12). The Schedule of Remuneration specifies the pay and
  allowances for each pay grade and “reflect(s) representative amounts for appropriate elements
  of the pay and allowance whether in case or in kind.” Id. The most recent Schedule orf
  Remuneration was issued on December 31, 1985, in UIPL No. 7-6, and was effective with respect
  to UCX first claims filed on or after January 5, 1986 (51 FR 3276).

   Reenlistment bonuses are not part of a service member’s “pay and allowances” and therefore
   are not Federal military wages as defined in Section 8521(a)(2). Schedules of Remuneration that
   have been issued accordingly do not reflect the inclusion of reenlistment bonuses. In any event,
   in determining the “Federal wages” of an ex-servicemember for purposes of the UCX Program,
   States are required to compute such wages solely in accordance with the applicable Schedule of
   Remuneration, which is final and conclusive on the States for all purposes of the UCX Program
   (20 C.F.R. 614.25)

4. Action Required: SESA's are required to provide the above information to appropriate staff
  members.

5. Inquiries: Direct questions to appropriate regional office.


                                               1

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace