UCX eligibility for separated Air Force personnel
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
CLASSIFICATION
UI/UCX
U.S. DEPARTMENT OF LABOR
Employment and Training Administration
CORRESPONDENCE SYMBOL
Washington, D. C. 20210
TEUMI
ISSUE DATE
June 3, 1987
RESCISSIONS
EXPIRATION DATE
None
June 30, 1988
Directive: UNEMPLOYMENT INSURANC E PROGRAM LETTER NO, 27-87
To: ALL STATE EMPLOYMENT SECURITY AGENCI ES
From: DONALD J. KULICK, Administrator for Regional Management
Subject UCX Eligibility Determinations Regarding Air Force Separatees with 4 Years or 6 Years of Active Military Service
-
Purpose. To provide guidance in making UCX eligibi1ity determinations.
-
Reference. UIPL’s 9-83, 13-83 and 25-83.
-
Background. Recently, the Department of the Air Force informed us that an enlisted Air Force
member may not necessarily qualify for unemployment compensation after 4 years of active
military service. Some Air Force members are initially enlisted for a 6-year contract under the Air
Force 6-year enlistment program. Consequently, an Air Force member who is separated after
serving only 4 years of a 6-year enlistment, does not meet the Federal service criteria for UCX
entitlement under subparagraph (B)(i) of Section 8521(a)(l), since the member has not completed
the first full term of active military service initially agreed to, and therefore does not have
qualifying "Federal service” unless the separation from service falls within one of the fot1r
exceptions in subparagraph (B)(ii ) of section 852l (a)(l). -
Instructions . SESAs should advise all appropriate staff members engaged in UCX claims
activities to question more thoroughly Air Force separatees with 4 and 6-year initial enlistments,
as shown on the DD Forms 214, about the length of their initial commitment, to prevent improper
determinations of UCX entitlement. Through thorough and careful interviewing , together with
the continued utilization of existing operating procedures, improper determinations of UCX
entitlement under 5 U.S.C. 8521(a)(1) can be greatly reduced, if not eliminated . When
entries on the DD Form 214 do not clearly show that the individual completed a full term
of service ( or , if a n officer did not complete the period of service which the member
initially agreed to serve ) , and the individual alleges to have completed such enlistment or
service, the SESA should use form ETA B-43, Request for Military Document Information to1verify whether or not an individual completed a full term of service. (Refer to Chapter VI of UCX
Hand book for completing ETA 6-43.) In any case where further assistance or guidance is
needed, the SESA should contact the appropriate ETA Regional Office. -
Action Required. Administrators should provide the above information to all appropriate staff
members. -
Inquiries. Direct inquiries to the appropriate Regional office.
2
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace