Back to Federal guidance

Welfare-to-Work eligibility clarification for custodial caretaker relatives

Summary ETA clarified how amended Welfare-to-Work eligibility rules applied when a TANF recipient was a custodial caretaker relative rather than a custodial parent. It said the same noncustodial parent requirements applied in either case, and that custodial caretaker relatives who receive TANF may be eligible for Welfare-to-Work. The clarification applied from July 16, 1998; ETA now labels it Canceled.
Document
Federal guidance
Agency
U.S. Department of Labor, Employment and Training Administration (ETA)
Document number
TEGL No. 6-98, Change 1
Date issued
December 17, 1998
Status
Rescinded
ETA labels this advisory Canceled as of October 25, 2026. Its legacy fields list Rescissions: None and Expiration Date: Continuing; the clarified eligibility rules were effective July 16, 1998.
Status last verified October 25, 2026

Is this still the rule?

This document has been rescinded. Ezel checks what federal law requires today, under current federal labor law, and answers your situation with citations.

This document has been rescinded
ETA labels this advisory Canceled as of October 25, 2026. Its legacy fields list Rescissions: None and Expiration Date: Continuing; the clarified eligibility rules were effective July 16, 1998. It no longer reflects the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employment and Training Administration (ETA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

The full letter text appears in ETA's official TEGL listing.

TRAINING AND EMPLOYMENT GUIDANCE LETTER NO. 6-98, CHANGE 1
DATE: December 17, 1998
CLASSIFICATION: WtW
CORRESPONDENCE SYMBOL: TD
TO: All State Welfare-To-Work Contacts; All State JTPA Liaisons
FROM: David Henson, Director, Office of Regional Management
SUBJECT: Technical Amendment to Welfare-to-Work Eligibility Criteria for Noncustodial Parents

Purpose: To provide States with a clarification regarding the interpretation of the technical amendment affecting the eligibility requirements under the 70 percent targeted portion of Welfare-to-Work (WtW) programs.

Reference: TEGL No. 6-98, dated September 21, 1998.

Background: TEGL No. 6-98 explains the amended eligibility criteria for custodial and non-custodial parents under the 70 percent targeted portion of the WtW program. Questions arose concerning the eligibility of custodial caretaker relatives who receive TANF benefits for themselves and on behalf of the children in their custody. While the number of these cases nationwide is relatively small, we wish to clarify that custodial caretaker relatives, who are TANF recipients, are subject to the same TANF participation requirements, time limitations and other requirements under section 403(a)(5)(C)(ii) as other TANF recipients and, therefore, may be eligible for the WtW program.

Clarification of the Interpretation of the Technical Amendment to the Eligibility Criteria for Custodial Caretaker Relatives: On July 16, 1998, President Clinton signed into law the Child Support Performance and Incentive Act of 1998, which included a technical amendment to Section 403(a)(5)(C)(ii) of the Social Security Act regarding the eligibility of non-custodial parents under the 70 percent targeted portion of the WtW program. Pursuant to the technical amendment, the eligibility criteria have been changed so that the individual to be served in a WtW program must be the one who meets the eligibility requirements, whether the individual is the TANF recipient (which includes the custodial parent or the custodial caretaker relative) or a non-custodial parent. The purpose of this letter is to clarify that the requirements for the non-custodial parent are the same whether the TANF recipient is the custodial parent or a custodial caretaker relative.

Effective Date: These revised eligibility requirements are effective as of July 16, 1998.

Action: States should provide this guidance to appropriate staff.

Inquiries: Inquiries on this TEGL change should be directed to your Regional Office.

What does federal law require today?

This guidance has been rescinded. Ezel checks current federal labor law as it stands now and answers your situation with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace