Back to Federal guidance

Pension assets and union organizing goals

Summary A requester asked whether pension assets could support union organizing or collective bargaining objectives. EBSA said fiduciaries may not increase plan costs, give up investment returns, or reduce benefit security to promote or oppose those outside goals. The opinion addresses fiduciary use of plan assets on the described issue.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Advisory Opinion 2008-05A
Date issued
June 27, 2008
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 23, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration
Advisory Opinion 2008-05A
June 27, 2008

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Chavern:

This is in response to your recent letter requesting guidance on whether the fiduciary rules of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA) prohibit the use of plan assets to promote union organizing campaigns and union goals in collective bargaining negotiations. Your inquiry was in addition to the issues the Department recently addressed in Advisory Opinion 2007-07A regarding the expenditure of plan assets by plan fiduciaries as shareholders of corporations in support of proxy resolutions.

By way of background, sections 404(a)(1)(A) and (B) of ERISA require each plan fiduciary to discharge his or her duties prudently and solely for the exclusive purpose of providing benefits to participants and beneficiaries and defraying reasonable expenses of administering the plan. The Department has long construed the requirement that a fiduciary act solely in the interests of, and for the exclusive purpose of providing benefits to, participants and beneficiaries as prohibiting a fiduciary from subordinating the interests of participants and beneficiaries in their retirement income to unrelated objectives.

The Department has also consistently rejected a construction of ERISA that would render ERISA's tight limits on the use of plan assets illusory and that would permit plan fiduciaries to expend trust assets to promote myriad public policy preferences. Rather, the Department has reiterated its view that plan fiduciaries may not increase expenses, sacrifice investment returns, or reduce the security of plan benefits in order to promote collateral goals.(1) Among other things, the Department has explained that the mere fact that plans are important participants in the national economy, and are generally affected by actions and events that affect the economy as a whole, does not convert policy proposals concerning the economy into a rationale for using plan assets on debates surrounding such proposals.(2)

The ERISA statute, and all subsequent guidance issued by the Department, makes it clear that in deciding whether and to what extent to make, or refrain from making, a particular investment, a fiduciary may only consider factors relating to the interests of plan participants and beneficiaries in their retirement income. A decision to make or refrain from making an investment may not be influenced by a desire to promote a particular industry or industry member, or to generate employment within that industry or industry member, unless the investment, when judged solely on the basis of its economic value to the plan, would clearly be equal or superior to alternative investments available to the plan.(3)

Similarly, the Department has made clear that the expenditure of plan assets to pay costs or expenses that should be borne by a plan sponsor or other entity in the ordinary course of its business or operation violates ERISAs prudence and exclusive purpose requirements.(4)

The Department believes the use, or threat of use, of pension plan assets or plan management to achieve a particular collective bargaining objective is activity that subordinates the interests of participants and beneficiaries in their retirement income to unrelated objectives. Although union representation of plan participants and benefit related provisions of collective bargaining agreements may in some sense affect a plan, the fiduciaries may not, consistent with ERISA, increase expenses, sacrifice investment returns, or reduce the security of plan benefits in order to promote or oppose union organizing goals or collective bargaining objectives. In addition, expenditures of plan assets to urge union representation of employees in the collective bargaining process or to promote a particular collective bargaining demand may constitute a prohibited transfer of plan assets for the benefit of a party in interest, under section 406(a)(1)(D) and potentially an act of self-dealing under section 406(b)(1).

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, it is issued subject to the provisions of that procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions.

Sincerely,

Robert J. Doyle
Director of Regulations and Interpretations

Footnotes

  1. See ERISA Advisory Opinion No. 2007-07A (December 21, 2007).
  2. See letter from Alan D. Lebowitz, Deputy Assistant Secretary for Program Operations, Employee Benefits Security Administration, U.S. Department of Labor, to Jonathan P. Hiatt, General Counsel, AFL-CIO (May 3, 2005) (copy attached).
  3. See, e.g., Letter to the Honorable Jack Kemp (November 23, 1990); ERISA Advisory Opinion 88-16A (December 19, 1988); Letter to James S. Ray (July 8, 1988); Letter to Reed Larson (July 14, 1986); Letter to Ralph P. Katz (March 15, 1982).
  4. See ERISA Advisory Opinion 2001-01A (January 18, 2001).

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace