Back to Federal guidance

Governmental status of a Massachusetts public-employee fund

Summary A Massachusetts public-employee fund asked whether covering five of its own employees would end its governmental-plan exemption. Assuming the fund was already a governmental plan, EBSA said five private-sector employees were a minimal share of participants and would not change that status. The answer is limited to the described participation.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Advisory Opinion 2005-17A
Date issued
June 22, 2005
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 23, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration
Advisory Opinion 2005-17A
June 22, 2005

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Krakow:

This responds to your request for an advisory opinion on behalf of the Massachusetts Public Employees Fund (Fund) concerning the applicability of Title I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you ask whether participation by five employees of the Fund would adversely affect the Fund's status as a "governmental plan" within the meaning of section 3(32) of ERISA.

Your correspondence and the materials you provided contain the following facts and representations. The Fund was established in 1984 pursuant to collective bargaining between the Commonwealth of Massachusetts (Commonwealth) and Council No. 93 of the American Federation of State, County and Municipal Employees, and Local Nos. 509 and 888 of the Service Employees International Union (collectively "the Alliance"). Since 1984, the Fund has expanded to cover other public employees represented by Alliance member unions as well as some state, county and public housing authority employees represented in collective bargaining by other unions. The Fund currently provides dental and vision benefits to approximately 33,600 public employees of the Commonwealth, various counties within the Commonwealth, the City of Boston, and other related Massachusetts public entities. The Fund also covers a small number of common law employees of public employers who are not bargaining unit employees, i.e., whose benefits are not collectively bargained but are funded by their employer by agreement with the Fund. You represent that the Fund is a "governmental plan" under ERISA section 3(32), and that the Fund does not cover any private sector employees. We assume, without examining the issue, that the Fund as it currently is structured and operates, constitutes a "governmental plan" within the meaning of ERISA section 3(32).

A board of trustees consisting of four union trustees and five employer trustees governs the Fund. You represent that the Alliance designates three union trustees, and that another union, which you identified as the State Police Association of Massachusetts, designates one trustee. The Commonwealth appoints the five employer trustees. The Trustees are responsible for the administration and management of the Fund, adopting Fund provisions and amendments, determining the level of benefits, and hiring service providers for the Fund. The Trustees propose to amend the Fund's governing documents to extend eligibility to the Fund's five employees and provide for the Fund to make contributions on their behalf in accordance with the contribution scheme applicable to the Commonwealth and other participating public employers.

ERISA section 4(b)(1) provides that Title I of ERISA does not apply to any employee benefit plan that is a "governmental plan" as defined in ERISA section 3(32). The term "governmental plan" is defined in section 3(32) to include "a plan established or maintained for its employees by the Government of the United States, by the government of any State or political subdivision thereof, or by any agency or instrumentality of any of the foregoing."  It is the Departments view that the term "governmental plan" is not limited to plans established by the unilateral action of governmental employers, but includes plans established and maintained pursuant to collective bargaining between a governmental employer (or employers) and a labor union (or unions) where the plan covers only governmental employees and former employees and is substantially funded by the governmental employer (or employers). See, e.g., Advisory Opinion 2002-11A. The Department has also previously stated its view that a plan's governmental plan status would not be adversely affected by participation of a de minimis number of private sector employees. See, e.g., Advisory Opinion 2000-08A and Advisory Opinion 1995-27A. However, if a benefit arrangement is extended to cover more than a de minimis number of private sector employees, the Department may not consider it a governmental plan under Title I of ERISA.

Based on the information and representations provided in your request, the Fund's five employees would constitute only a small fraction of one percent of the total number of participants in the Fund. Accordingly, and based on the assumption that the Fund currently is a "governmental plan" within the meaning of ERISA section 3(32), it is the Department's view that participation of Funds five employees would not adversely affect the status of the Fund as a "governmental plan" for purposes of Title I of ERISA.

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1, and, accordingly, it is issued subject to the provisions of that procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions. This letter relates solely to the application of provisions of Title I of ERISA and is not determinative of any particular tax treatment under the Internal Revenue Code.

Sincerely,

John J. Canary
Chief, Division of Coverage, Reporting & Disclosure
Office of Regulations and Interpretations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace