Back to Federal guidance

Consumer association health program remains a MEWA

Summary A consumer association sought reconsideration of an earlier opinion calling its health program a MEWA. EBSA said a program can be a MEWA even if it is not itself an ERISA welfare plan, and the submitted materials did not rebut the assumption that members included workers of at least two employers. The agency maintained Advisory Opinion 97-14A and did not decide state insurance-code status.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Advisory Opinion 1998-08A
Date issued
October 9, 1998
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration
Advisory Opinion 1998-08A
October 9, 1998

[Recipient address omitted]

Dear Ms. Sweet:

This is in response to your request for a reconsideration of Opinion 97-14A, issued May 7, 1997, to Mr. Douglas C. Stolte, Deputy Commissioner, Virginia Bureau of Insurance. In that opinion, the Department of Labor (the Department) concluded that the health care program (the FACT Program) offered by the Federation of American Consumers and Travelers (FACT) to its members is a multiple employer welfare arrangement (MEWA) within the meaning of section 3(40)(A) of Title I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA) and therefore, at least to the extent provided in ERISA section 514(b)(6)(A), the FACT Program is subject to applicable state insurance law.

You state that “FACT member benefits are offered only to individuals regardless of their employment status, having no connection whatsoever with their employers, if any.” You also state that it is your belief that the FACT Program does not constitute an employee welfare benefit plan within the meaning of section 3(1) of ERISA or a MEWA within the meaning of section 3(40) because it was not established and is not maintained by an employer within the meaning of section 3(5). You further state your position that the FACT Program is not a MEWA under the laws of the Commonwealth of Virginia.

The term “employee welfare benefit plan” is defined in section 3(1) to include any plan, fund, or program established or maintained by an employer or by an employee organization to provide certain identified benefits to employees of the employer or members of the employee organization. The term “employer” is defined in section 3(5) to include a group or association of employers acting in the interest of an employer with regard to an employee benefit plan. The Department has previously indicated the criteria it uses to identify a bona fide group or association of employers for the purposes of Title I of ERISA (for example, see Opinion 82-57A, dated November 2, 1982).

The term “employee organization” is defined in section 3(4) to include either an employee organization such as a union which deals with an employer regarding the conditions of employment or an employees’ beneficiary association which does not deal with employers on behalf of employees. The Department has also previously indicated the criteria it uses to identify employees’ beneficiary associations for the purposes of Title I of ERISA (for example, see Opinion 80-86A, dated December 1, 1980).

Based on your statements that membership in FACT is not limited to employers, it is our position that FACT is not an employer within the meaning of section 3(5) of Title I of ERISA. Additionally, it is our position that FACT is not an employee organization within the meaning of section 3(4) because it does not deal with employers on behalf of employees and it does not meet the criteria of an employees’ beneficiary association because its membership is not limited to either the employees of one employer or the members of one union. Accordingly, the health care program offered to members of FACT is not an employee welfare benefit plan within the meaning of section 3(1) of ERISA because it was not established and is not maintained by an employer or an employee organization.

The definition of a MEWA in section 3(40) of Title I of ERISA includes “an employee welfare benefit plan or any other arrangement (other than an employee welfare benefit plan)” (emphasis added) that is established or maintained for the purpose of providing benefits to the employees of two or more employers. Thus, a health care program may be a MEWA even though it is not an employee welfare benefit plan. The health care program offered to members of FACT was established and is maintained for the purpose of providing health care to any member of FACT. In Advisory Opinion 97-14A, the Department stated that “we are assuming for the purposes of this letter that the members of FACT include the employees of at least two employers.” Nothing in the materials you submitted indicates this assumption is incorrect. Accordingly, the Department maintains the position stated in Advisory Opinion 97-14A that the health care program offered to members of FACT is a MEWA within the meaning of section 3(40).

However, nothing herein should be interpreted as the Department’s position on the issue of whether the health care program offered to members of FACT is an entity described in the Commonwealth of Virginia’s insurance code or any other statute of the Commonwealth of Virginia.

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, it is issued subject to the provisions of that procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions.

Sincerely,

John J. Canary 
Chief, Division of Coverage, Reporting and Disclosure 
Office of Regulations and Interpretations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace