Back to Federal guidance

Indiana Catholic hospital benefit plans as church plans

Summary An Indiana Catholic health provider asked whether its medical and dental plan and retirement plan were church plans. EBSA agreed with IRS rulings if the organizations and plans still operated substantially as represented. With no section 410(d) election for the retirement plan, the church-plan exclusion applied on those facts.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Advisory Opinion 1997-04A
Date issued
February 7, 1997
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration
Advisory Opinion 1997-04A
February 7, 1997

[Recipient address omitted]

Dear Ms. Moran:

This responds to your correspondence on behalf of the St. Margaret Mercy Healthcare Centers, Inc. (SMMHC) in Mishawaka, Indiana. Specifically, you request an advisory opinion concerning applicability of Title I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA) to the SMMHC Medical and Dental Plan for Employees (the Health Plan) and the SMMHC Amended Employees Retirement Plan (the Retirement Plan). You request an opinion concerning whether the Health Plan and the Retirement Plan (collectively, the Plans) are "church plans," as defined in section 3(33) of Title I of ERISA, and therefore excluded from ERISA Title I coverage by ERISA section 4(b)(2).

Your submission contained extensive documentation of the facts on which your request is based, including copies of private letter rulings recently issued by the Internal Revenue Service (IRS) to the Plans. In those rulings, IRS concluded, as requested by you on behalf of the Plans, that they are each "church plans" within the meaning of section 414(e) of the Internal Revenue Code (the Code). We note that the Plans are sponsored and maintained for participating employees by Sisters of St. Francis Health Services, Inc. (Health Services), whose sole corporate members are the Roman Catholic religious congregation incorporated as Sisters of St. Francis of the Perpetual Adoration, Inc. (Sisters, Inc.) and Sisters of Mercy Health Corporation. Health Services supervises, on behalf of the Roman Catholic Church and Sisters, Inc., the following entities: SMMHC's operation of hospitals formerly known as St. Margaret Hospital, Hammond, Indiana, and Our Lady of Mercy Hospital, Dyer, Indiana, and Alverno Administrative Services, Inc. (Alverno), which, as a subsidiary of Health Services, exclusively serves Health Services' hospitals. Only employees of SMMHC participate in the Retirement Plan, but Health Plan participants include employees of SMMHC and certain employees of Health Services and Alverno.

As you know, the "church plan" definition in Code section 414(e) is virtually identical to the definition of that term in section 3(33) of Title I of ERISA. Insofar as your representations indicate that Health Services, SMMHC and the Plans are operated and structured as described in the rulings referred to above, excepting that fewer employees of SMMHC now engage in unrelated trades or businesses so as to constitute a percentage of total participants even less substantial than indicated in the Plans' rulings, we do not disagree with the analysis and conclusion reached by IRS in its rulings.

Accordingly, to the extent that the Plans and SMMHC currently operate in substantially the same manner described to IRS for the purpose of obtaining the Plans' rulings, we conclude that the Plans meet the church plan definition in section 3(33) of Title I of ERISA. Provided that, as you represent, the Retirement Plan, which is the only Plan that appears entitled to make an election pursuant to Code section 410(d), has made no such election, ERISA section 4(b)(2) excludes that Plan from coverage under Title I of ERISA.

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1.   Accordingly, it is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions.

Sincerely,

Susan G. Lahne
Chief, Division of Coverage
Office of Regulations and Interpretations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace