Back to Federal guidance

Bank financial statements for a plan repurchase agreement

Summary A health plan asked whether its bank counterparty could use parent-company financial statements and the bank's Call Report for a repurchase agreement exemption. The bank did not maintain separate audited statements, and the parent did not appear to guarantee its obligations. On the information provided, EBSA could not conclude that those materials complied with the exemption's financial disclosure condition. The answer concerns the proposed agreement and records.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Advisory Opinion 1992-25A
Date issued
November 24, 1992
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration
Advisory Opinion 1992-25A
November 24, 1992

[Recipient address omitted]

Re: Identification Number C-9116

Dear Ms. Giammichele:

This is in response to your letters of March 13, and June 11, 1992, in which you request an advisory opinion regarding Prohibited Transaction Exemption 81-8 (PTE 81-8) (46 FR 7511, January 23, 1981) as amended (50 FR 14043, April 9, 1985). Specifically, your request concerns the condition set forth in section III(H)(3) of PTE 81-8 regarding the furnishing of financial statements to a plan.

You represent that the Sheet Metal Workers' Local Union No. 100, Washington, DC Area Health Benefit Plan (the Plan) is an employee welfare benefit plan governed by the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). The Plan is negotiating a repurchase agreement with Maryland National Bank (the Bank). The Bank is a subsidiary of MNC Financial, Inc. (Parent Corporation). You further represent that a separate audited financial statement is not maintained for the Bank, but the Bank's financial condition is disclosed as part of the audited, consolidated financial statement of the Parent Corporation.

Finally, you have stated that it is your understanding that there are federal regulatory and statutory provisions that require a bank holding company to maintain the safety of its subsidiary banks. In this regard, it is your understanding that 12 CFR section 225.4 generally requires that bank holding companies maintain their subsidiary banks in a safe and sound manner.

You ask our opinion whether furnishing the Parent Corporation's annual audited and quarterly unaudited financial statement and the Bank's Call Report to the Plan complies with the requirements of section III(H)(3) of PTE 81-8.1

PTE 81-8 provides, in pertinent part, that the restrictions in section 406(a)(1)(A), (B) and (D) of ERISA, and taxes imposed by reason of section 4975(c)(1)(A), (B) and (D) of the Code shall not apply to an investment of employee benefit plan assets which involves the purchase or other acquisition, holding, sale, exchange or redemption by or on behalf of an employee benefit plan of. . .

[a] repurchase agreement (or securities or other instruments under cover of a repurchase agreement) in which the seller of the underlying securities or other instruments is a bank which is supervised by the United States or a State; a broker-dealer registered under the Securities Exchange Act of 1934; or a dealer who makes primary markets in securities of the United States government or any agency thereof of in bankers acceptances and reports daily to the Federal Reserve Bank of New York its position with respect to these obligations, if each of the following conditions are satisfied.

Your request concerns the condition stated in section III(H)(3) of PTE 81-8 which provides that:

The seller agrees to furnish the plan with the most recent available audited statement of its financial condition as well as its most recent available unaudited statement, agrees to furnish additional audited and unaudited statements of its financial condition as they are issued and either: (A) agrees that each repurchase agreement transaction pursuant to the agreement shall constitute a representation by the seller that there has been no material adverse change in its financial condition since the date of the last statement furnished that has not been disclosed to the plan fiduciary with whom such written agreement is made; or (B) prior to each repurchase agreement transaction, the seller represents that, as of the time the transaction is negotiated, there has been no material adverse change in its financial condition since the date of the last statement furnished that has not been disclosed to the plan fiduciary with whom such written agreement is made.

The preamble to PTE 81-8 states that the purpose of the condition in PTE 81-8 relating to the furnishing of financial statements is to assure that plan officials entering into repurchase agreement transactions have access to information that is necessary to evaluate the transaction, and to assure that other interested parties can assess the propriety of a plan's short term investment activities.2 Thus, this condition contemplates the provision of financial statements from which plan officials can determine the financial condition of the party who is responsible for carrying out the obligations under the agreement.

You have stated that separate audited financial statements are not maintained for the Bank. In addition, it does not appear, from the information that you have provided this office, that the Parent Corporation guarantees the liabilities of the Bank with respect to repurchase agreements. Thus, the Department is unable to conclude that the provision of the Parent Corporation's annual audited and quarterly unaudited financial statement and the Bank's Call Report to the Plan would comply with the requirements of section III(H)(3) of PTE 81-8.

This letter is an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Section 10 of the Procedure explains the effect of an advisory opinion.

Sincerely,

Ivan L. Strasfeld Director Office of Exemption Determinations

Footnotes

  1. The Bank's Call Report (Consolidated Report of Condition and Income for Banks with Domestic and Foreign Offices), is an annual report which is filed with the Board of Governors of the Federal Reserve System, the Federal Deposit Insurance Corporation, and the Office of the Comptroller of the Currency.
  2. See 46 FR 7511, 7514 (January 23, 1981).

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace