Back to Federal guidance

Construction and Service Industry Trust as a MEWA

Summary Texas regulators asked whether a construction and service industry health trust could avoid a state insurance certificate under ERISA. EBSA found that the trust covered employees of separate employers and was a MEWA, allowing state regulation under ERISA’s MEWA rules. It did not decide whether the trust was itself an ERISA welfare plan. The opinion applies to the represented trust.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Advisory Opinion 1990-42A
Date issued
November 8, 1990
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor, Pension and Welfare Benefits Administration
Advisory Opinion 1990-42A
November 8, 1990

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Wood:

This is in reply to your request for an advisory opinion regarding the applicability of title I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you ask whether the Construction and Service Industry Trust (the Trust) is a multiple employer welfare arrangement (MEWA) within the meaning of section 3(40) of title I of ERISA and, if so, whether the State of Texas may require the Trust to obtain a certificate of authority from the State.

You advise that the Trust was created pursuant to a trust agreement dated July 22, 1988, between the Associated Prevailing Wage Contractors, Inc. as Trustor and Trustmark National Bank as Trustee. The trust agreement was restated on October 23, 1989. The 1989 trust agreement states that the Trust was created to provide health care services and benefits, death benefits, disability benefits, or other benefits for participating employers, their employees, and the dependents and beneficiaries of such employers. The term "Participating Employer" is defined in Article III, section 3.01(i) of the 1989 trust agreement to include any employer which subscribes to the trust agreement.

The term is defined on page 1 of the 1990 Plan Document of the Trust to include an employer "engaged in the construction industry or the service industry together with similar, related and allied lines" which agreed to join the Trust and meets participation tests.

In a telephone conversation with a representative of this Office, Ms. Sandra Autry of the Texas State Board of Insurance stated that the employers utilizing the Trust to provide benefits to their employees do not constitute a "control group" within the meaning of section 3(40)(B) and that the Trust is not maintained pursuant to any collectively bargained agreement.

Section 3(40)(A) of title I of ERISA defines the term "MEWA" to include:

…an employee welfare benefit plan, or any other arrangement (other than an employee benefit plan), which is established or maintained for the purpose of offering or providing any benefit described in paragraph (1) to the employees of two or more employers (including one or more self-employed individuals), or to their beneficiaries, except that such term does not include any such plan or other arrangement which is established or maintained- (i) under or pursuant to one or more agreements which the Secretary finds to be collective bargaining agreements, or (ii) by a rural electric cooperative.

Section 3(40)(B) provides in pertinent part:

For purposes of this paragraph - (i) two or more trades or businesses, whether or not incorporated, shall be deemed a single employer if such trades or businesses are within the same control group, (ii) the term "control group" means a group of trades or businesses under common control. . .

Based upon the information you submitted, it is the position of the Department of Labor (the Department) that the Trust is a MEWA within the meaning of section 3(40). The Trust covers the employees of two or more separate, independent employers, is not maintained by a rural electric cooperative, and is not maintained under or pursuant to any collective bargaining agreement.

Although section 514(a) of ERISA provides that any state law or regulation which relates to an employee benefit plan covered by ERISA is preempted, section 514(b) of title I of ERISA provides:

(6)(A) Notwithstanding any other provision of this section -- (i) in the case of an employee welfare benefit plan which is a multiple employer welfare arrangement and is fully insured (or which is a multiple employer welfare arrangement subject to an exemption under subparagraph (B)), any law of any State which regulates insurance may apply to such arrangement to the extent that such law provides- (I) standards, requiring the maintenance of specified levels of reserves and specified levels of contributions, which any such plan, or any trust established under such a plan, must meet in order to be considered under such law able to pay benefits in full when due, and (II) provisions to enforce such standards, and (ii) in the case of any other employee welfare benefit plan which is a multiple employer welfare arrangement, in addition to this title, any law of any State which regulates insurance may apply to the extent not inconsistent with the preceding sections of this title. (B) The Secretary may, under regulations which may be prescribed by the Secretary, exempt from subparagraph (A)(ii), individually or by class, multiple employer welfare arrangements which are not fully insured. Any such exemption may be granted with respect to any arrangement or class of arrangements only if such arrangement or each arrangement which is a member of such class meets the requirements of section 3(1) and section 4 necessary to be considered an employee welfare benefit plan to which this title applies.

Although section 514(b)(6)(B) provides that the Secretary of Labor may prescribe regulations under which the Department may exempt MEWAs from state regulation under section 514(b)(6)(A) (ii), the Department has previously stated that it did not see the need to prescribe regulations to exempt MEWAs from state regulation. The Department, at this time, has not changed its position.Accordingly, the Department is not providing MEWAs exemptions from state regulation.

It is, therefore, the Department's position that the preemption provisions of title I of ERISA do not preclude state regulation of the Trust at least to the extent provided in section 514(b)(6)(A), regardless of whether it is an employee benefit plan covered by title I of ERISA, because it is a MEWA within the meaning of section 3(40) of that title.

Enclosed for your information is a copy of opinion 90-18A (issued July 2, 1990) which discusses the scope of the states' authority to regulate pursuant to section 514(b)(6)(A).

Because your request for an advisory opinion was concerned primarily with the issue of whether or not the Trust is subject to the applicable regulatory authority of the State of Texas's insurance law or is saved from such authority under the general preemption provision of section 514(a) of title I of ERISA, and because of the opinion above, we

have determined it is not necessary at this time to render an opinion as to whether the Trust is an employee welfare benefit plan within the meaning of section 3(1) of that title.

The preceding constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, it is issued subject to the provisions of that procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions.

Sincerely,

Robert J. Doyle Director of Regulations and Interpretations

Enclosure

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace