Back to Federal guidance

COBRA notices delegated by a plan administrator

Summary The requester asked whether assigning COBRA continuation notices to another person could relieve it of the statutory notice duty. EBSA said the administrator remains responsible for seeing that qualified beneficiaries receive proper notice and must arrange for the other person to perform that task. The letter cautions that its view may require review under later regulations. The answer addresses the described delegation.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Advisory Opinion 1990-16A
Date issued
May 31, 1990
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor, Pension and Welfare Benefits Administration
Advisory Opinion 1990-16A
May 31, 1990

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Harding:

This is in reply to your request for an advisory opinion regarding the applicability of title I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you ask whether a plan administrator, under certain circumstances, can be relieved of the notification requirements of the health care continuation provisions of Part 6 of title I, which were originally enacted by title X of the Consolidated Omnibus Budget Reconciliation Act of 1985 (COBRA).

Section 606 of title I of ERISA (29 USC §1166) as amended by Omnibus Budget Reconciliation Act of 1989, Pub. L. No. 101-239, §7891, 103 Stat. 2106, provides, in pertinent part:

Section 606. (a) In General. -- In accordance with regulations prescribed by the Secretary -

(1) . . .

(2) . . .

(3) . . .

(4) the administrator shall notify –

(A) in the case of a qualifying event described in paragraph (1), (2), (4), or (6) of section 603, any qualified beneficiary with respect to such event, and (B) in the case of a qualifying event described in paragraph (3) or (5) of section 603 where the covered employee notifies the administrator under paragraph (3), any qualified beneficiary with respect to such event, of such beneficiary's rights under this subsection.

(b) . . .

(c) Rules Relating to Notification of Qualified Beneficiaries by Plan Administrator. -- For purposes of subsection (a)(4), any notification shall be made within 14 days (or, in the case of a group health plan which is a multiemployer plan, such longer period of time as may be provided in the terms of the plan) of the date on which the administrator is notified under paragraph (2) or (3), whichever is applicable, and any such notification to an individual who is a qualified beneficiary

as the spouse of the covered employee shall be treated as notification of all other qualified beneficiaries residing with such spouse at the time such notification is made.

It is the view of the Department of Labor (the Department) that the use of the word "shall" in section 606 means that the administrator must provide notification and that the notification must be made within the specified time frame.

In Opinion 84-19A (issued April 26, 1984, copy enclosed), the Department opined that the statutory duty on persons required to retain records in accordance with section 107 of title I of ERISA cannot be avoided by contract, delegation, or otherwise. It is similarly the view of the Department that an administrator cannot be relieved of the notification requirements of the health care continuation provisions of Part 6 of title I of ERISA. Therefore, if an administrator of a plan arranges with another person to notify qualified beneficiaries of their rights under the health care continuation provisions of Part 6 of title I of ERISA, the statutory requirement to see that such beneficiaries are properly notified remains with the administrator. Accordingly, the administrator must make such agreements and arrangements with the other person as necessary to insure that qualified beneficiaries are properly notified.

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, it is issued subject to the provisions of that procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions. We also note the Department's position stated herein must be reviewed in light of any regulations which may be issued interpreting section 606 of title I of ERISA.

Sincerely,

Robert J. Doyle Director of Regulations and Interpretations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace