Back to Federal guidance

MDPhysicians employee benefit plan as a MEWA

Summary The request asked whether the MDPhysicians employee benefit plan was a MEWA and could be regulated by the state. EBSA found that it served workers of separate employers and was a MEWA subject to state insurance regulation under ERISA’s MEWA provisions. It left the arrangement’s separate ERISA welfare-plan status undecided. The answer concerns the described plan.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Advisory Opinion 1990-10A
Date issued
May 3, 1990
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor, Pension and Welfare Benefits Administration
Advisory Opinion 1990-10A
May 3, 1990

[Recipient address omitted]

Dear Ms. Nance:

This is in reply to your request for an advisory opinion regarding the applicability of title I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you ask whether the MDPhysicians & Associates, Inc. Employee Benefit Plan (MDPEBP) is an employee welfare benefit plan within the meaning of section 3(1) of title I of ERISA and whether MDPEBP is a multiple employer welfare arrangement (MEWA) within the meaning of section 3(40) of that title.

You advise that MDPEBP is funded through a trust created on October 1, 1989, under a trust agreement between three doctors as trustees and MDPhysicians & Associates, Inc. (MDPA). The trust agreement states that the trust was created to carry out the MDPEBP for the payment of group health care, sickness, accident, life and other benefits for eligible employees of members of MDPA. You further state that as of August 7, 1989 at least 69 unrelated employers primarily in the panhandle area of Texas have adopted MDPEBP to provide benefits to their employees. These employers include Westminster Presbyterian Church, Balfour Optical, Amarillo Rubber Stamp Co., Wagner Farms, Panhandle Truck Parts, Inc., Valu-Line of Amarillo, and various medical professional corporations. In a telephone conversation with a representative of this Office, you also stated that the employers utilizing MDPEBP to provide benefits to their employees do not constitute a controlled group and that MDPEBP is not maintained pursuant to any collectively bargained agreement.

Section 3(40)(A) of title I of ERISA defines the term "MEWA" to include:

…an employee welfare benefit plan, or any other arrangement (other than an employee welfare benefit plan), which is established or maintained for the purpose of offering or providing any benefit described in paragraph (1) to the employees of two or more employers (including one or more self-employed individuals), or to their beneficiaries, except that such term does not include any such plan or other arrangement which is established or maintained-- (i) under or pursuant to one or more agreements which the Secretary finds to be collective bargaining agreements, or (ii) by a rural electric cooperative.

Based upon the information you submitted, it is the position of the Department of Labor (the Department) that MDPEBP is a MEWA within the meaning of section 3(40). MDPEBP covers the employees of more than two separate, independent employers; is not maintained by a rural electric cooperative; and is not maintained under or pursuant to any collective bargaining agreement.

Although section 514(a) of ERISA provides that any state law or regulation which relates to an employee benefit plan covered by ERISA is preempted, section 514(b) of title I of ERISA provides:

(6)(A) Notwithstanding any other provision of this section-- (i) in the case of an employee welfare benefit plan which is a multiple employer welfare arrangement and is fully insured (or which is a multiple employer welfare arrangement subject to an exemption under subparagraph (B)), any law of any State which regulates insurance may apply to such arrangement to the extent that such law provides-- (I) standards, requiring the maintenance of specified levels of reserves and specified levels of contributions, which any such plan, or any trust established under such a plan, must meet in order to be considered under such law able to pay benefits in full when due, and (II) provisions to enforce such standards, and (ii) in the case of any other employee welfare benefit plan which is a multiple employer welfare arrangement, in addition to this title, any law of any State which regulates insurance may apply to the extent not inconsistent with the preceding sections of this title. (B) The Secretary may, under regulations which may be prescribed by the Secretary, exempt from subparagraph (A)(ii), individually or by class, multiple employer welfare arrangements which are not fully insured. Any such exemption may be granted with respect to any arrangement or class of arrangements only if such arrangement or each arrangement which is a member of such class meets the requirements of section 3(1) and section 4 necessary to be considered an employee welfare benefit plan to which this title applies.

Although section 514(b)(6)(B) provides that the Secretary of Labor may prescribe regulations under which the Department may exempt MEWAs from state regulation under section 514(b)(6)(A)(ii), the Department has previously stated that it did not see the need to prescribe regulations under section 514(b)(6)(B) to exempt MEWAs from state regulation. The Department, at this time, has not changed its position. Accordingly, the Department is not providing MEWAs exemptions under section 514(b)(6)(B) from state regulation.

It is, therefore, the Department's position that MDPEBP is subject to state regulation at least to the extent provided in section 514(b)(6)(A), regardless of whether it is an employee benefit plan covered by title I of ERISA, because it is a MEWA within the meaning of section 3(40) of that title.

Because your request for an advisory opinion was concerned primarily with the issue of whether or not MDPEBP is subject to the applicable regulatory authority of the State of Texas's insurance laws or is saved from such authority under the general preemption provision of section 514(a) of title I of ERISA, and because of the opinion above, we have determined it is not necessary at this time to render an opinion as to whether MDPEBP is an employee welfare benefit plan within the meaning of section 3(1) of that title.

The preceding constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, it is issued subject to the provisions of that procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions.

Sincerely,

Robert J. Doyle Director of Regulations and Interpretations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace