Back to Federal guidance

Employer educational assistance as a scholarship program

Summary An employer asked whether tuition and education payments from its general assets created an ERISA welfare plan. EBSA said the described program was a scholarship program excluded from the ERISA welfare-plan definition, so Title I reporting and disclosure duties did not apply to it. The opinion concerns the stated payment arrangement.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Advisory Opinion 1989-10A
Date issued
July 6, 1989
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor Pension and Welfare Benefits Administration Advisory Opinion 1989-10A July 6, 1989

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Merline:

This is in reply to your letter of January 4, 1989, requesting an advisory opinion concerning applicability of title I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA) to the Professional Medical Products, Inc., (PMP) Educational Assistance Program (the Program). Specifically, you assert that the Program is an unfunded scholarship program within the meaning of 29 C.F.R. §2510.3-1(k) and, therefore, not an "employee welfare benefit plan" subject to the requirements of title I of ERISA.

Your correspondence and the accompanying statement of PMP personnel policy contain the following facts and representations. PMP has a policy of encouraging employees to continue their education by providing financial assistance. Only regular, full-time employees who have successfully completed PMP's 90-day orientation period are eligible for educational assistance. For eligible employees who successfully complete a course in a recognized and accredited school or institution with at least a "C" grade or equivalent, PMP pays all charges for tuition, textbooks, laboratory fees, and application fees. Costs of other tools, materials, or fees related to course work are not paid under the Program. Reimbursement checks to eligible employees who have met the Program requirements are issued through PMP's payroll check system and are payable from PMP's general assets. Employees who receive payments under the Program are responsible for paying appropriate income or other tax on all payments. No special fund, trust, or other arrangement to pay benefits under the Program has been established by PMP.

Section 3(1) of title I of ERISA defines the term "employee welfare benefit plan", in pertinent part, as “… any plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or maintained by an employer … to the extent that such plan, fund, or program was established or is maintained for the purpose of providing for its participants or their beneficiaries, through the purchase of insurance or otherwise, … scholarship funds.” Paragraph (k) of §2510.3-1 provides as follows in clarifying the extent to which scholarship programs are excluded from coverage by title I of ERISA: For purposes of Title I of the Act and this chapter, the terms "employee welfare benefit plan" and "welfare plan" shall not include a scholarship program, including a tuition and education expense refund program, under which payments are made solely from the general assets of an employer or employee organization.

On the basis of the information provided, it appears that the Program was established and is maintained by PMP for the exclusive purpose of providing direct payments or refunds for tuition and educational expenses of certain of its employees, and such payments and refunds are made solely from the general assets of PMP. Accordingly, it is the opinion of the Department of Labor that the Program is a "scholarship program" within the meaning of §2510.3-1(k) and, therefore, not an "employee welfare benefit plan" within the meaning of ERISA section 3(1). Accordingly, the Program is not subject to reporting and disclosure or other requirements applicable to employee benefit plans covered by title I of ERISA.

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions.

Sincerely,

Robert J. Doyle Director of Regulations and Interpretations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace