Back to Federal guidance

Dependent-care reimbursements and ERISA welfare-plan status

Summary An employer paid or reimbursed workers for child care of their choice without sponsoring a specific center. EBSA said the program did not provide the type of benefit listed in ERISA section 3(1) and was not an employee welfare benefit plan. The opinion concerns the described program.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Advisory Opinion 1988-10A
Date issued
August 12, 1988
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor Pension and Welfare Benefits Administration Advisory Opinion 1988-10A August 12, 1988

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Jacobson:

This is in response to your letter concerning the applicability of title I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA) to the Dependent Care Assistance Plan (the Program) of Tropical Plant Rentals, Inc. (the Company). Specifically, you ask whether the Program constitutes an employee welfare benefit plan within the meaning of section 3(1) of ERISA.

According to your letter and accompanying documents, under the Program the Company pays a portion of the child care expenses that employees incur in order to work for the Company. The Company does not provide or sponsor a day care center. Rather, employees generally can choose whatever day care arrangements they prefer and the Company either pays the provider or reimburses the employee. All such payments are made directly from the general assets of the Company; there is no trust fund established in connection with the Program. You indicate that the Program is intended to qualify under section 129 of the Internal Revenue Code (relating to exclusion of amounts from gross income of employees under dependent care assistance programs).

Section 3(1) of ERISA defines the term "employee welfare benefit plan" as:

…any plan, fund, or program … established or maintained by an employer or by an employee organization, or by both, to the extent that such plan, fund, or program was established or is maintained for the purpose of providing for its participants or their beneficiaries, through the purchase of insurance or otherwise, (A) medical, surgical, or hospital care or benefits, or benefits in the event of sickness, accident, disability, death or unemployment, or vacation benefits, apprenticeship or other training programs, or day care centers, scholarship funds, or prepaid legal services, or (B) any benefit described in section 302(c) of the Labor Management Relations Act, 1947 …. (emphasis supplied). Section 302(c) of the Labor Management Relations Act, 1947, as here relevant, refers to ". . . a pooled or individual trust fund established . . . for the purpose of . . . child care centers for preschool and school age dependents of employees . . ..”

Based on your representations that the Program provides for reimbursement for dependent day care services of the employee‘s choice, either directly to the provider or to the employee, and does not provide for a specific day care center, it would appear that these benefits are not of the type described in section 3(1) of ERISA. Consequently, the Department would not view the Program as an employee welfare benefit plan within the meaning of section 3(1).

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1 Section 10 of the procedure explains the effect of advisory opinions.

Sincerely,

Robert J. Doyle Acting Director of Regulations and Interpretations

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace