Back to Federal guidance

Union leader support fund outside ERISA plan definition

Summary EBSA said a union support fund giving need-based subsistence assistance to leaders dismissed in retaliation did not provide benefits described in ERISA section 3(1) or 3(2), so it was not an ERISA employee benefit plan. The opinion concerns the fund’s stated eligibility and benefits.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Advisory Opinion 1986-16A
Date issued
April 10, 1986
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor Pension and Welfare Benefits Administration Advisory Opinion 1986-16A April 10, 1986

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Roth:

This is in reply to your letter of January 24, 1986, requesting an advisory opinion regarding the applicability of title I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically you ask whether the American Federation of Government Employees Union Leader Support Fund Plan (the Support Fund) is an employee welfare benefit plan within the meaning of section 3(1) of title I of ERISA.

You advise that during its 1984 convention, the American Federation of Government Employees (AFGE) adopted a resolution calling for the establishment of the Support Fund for the purpose of providing subsistence-type assistance to union leaders, who have been fired in reprisal for their union representational activities, while their administrative appeals are pending. Subsequently the AFGE National Executive Council (the NEC) has adopted a proposed program to implement that resolution.

Under the proposed program, the Support Fund would provide a benefit of $50 per week (to the extent sufficient revenues exist) to officers of AFGE and its affiliated locals and councils "who are wrongfully removed from their employment in reprisal for their exercise of union rights." It would be funded by voluntary contributions from any source but, for a union officer to be eligible, his or her local (if a local officer) or council (if a council officer) must have made a minimum monthly contribution of $25 to the Support Fund for an uninterrupted period of 6 months.

Union officers may apply for assistance any time after the effective date of their removal. To be eligible, the officer must demonstrate financial hardship, have AFGE participation in the representation of his or her case, and have the written endorsement approving the request from the president of the local or council and the appropriate National Vice-President. The officer must also agree to repay any monies received if he or she is reinstated with back pay. Requests for assistance will be reviewed and decided by the Legal Rights Committee of the NEC.

Sections 3(1) and 3(2)(A) of title I of ERISA define the terms "employee welfare benefit plan" and "employee pension benefit plan" as follows:

Sec. 3. For purposes of this title:

(1) The terms "employee welfare benefit plan" and "welfare plan" mean any plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or maintained by an employer or by an employee organization, or by both, to the extent that such plan, fund, or program was established or is maintained for the purpose of providing for its participants or their beneficiaries, through the purchase of insurance or otherwise, (A) medical, surgical, or hospital care or benefits, or benefits in the event of sickness, accident, disability, death or unemployment, or vacation benefits, apprenticeship or other training programs, or day care centers, scholarship funds, or prepaid legal services, or (B) any benefit described in section 302(c) of the Labor Management Relations Act, 1947 (other than pensions on retirement or death, and insurance to provide such pensions).

(2)(A) Except as provided in subparagraph (B), the terms "employee pension benefit plan" and "pension plan" mean any plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or maintained by an employer or by an employee organization, or by both, to the extent that by its express terms or as a result of surrounding circumstances such plan, fund, or program-- (i) provides retirement income to employees, or (ii) results in a deferral of income by employees for periods extending to the termination of covered employment or beyond, regardless of the method of calculating the contributions made to the plan, the method of calculating the benefits under the plan or the method of distributing benefits from the plan.

Based on the information you submitted, it appears that benefits under the Support Fund are based primarily upon the financial need of the eligible individuals. The Department has previously indicated that plans based upon the need of former employees or of employee organization members are not plans providing benefits described in section 3(1) or 3(2) of title I of ERISA. See Opinions 79-7A (issued January 23, 1979) and 77-24A (issued February 18, 1977), copies enclosed. Accordingly, it is the view of the Department that, because the Support Fund does not appear to provide benefits described in section 3(1) or section 3(2)(A) of title I of ERISA, the Support Fund is not an employee benefit plan covered by title I of ERISA. This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly this letter is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions.

Sincerely,

Elliot I. Daniel Assistant Administrator for Regulations and Interpretations

Enclosures

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace