Back to Federal guidance

Western Interstate Commission plans as governmental

Summary EBSA said WICHE was an agency or instrumentality of each state in its compact, so its employee plans would be governmental plans excluded from ERISA Title I if they were changed to cover only WICHE workers. Existing insurance grouping also included workers of a separate nongovernmental organization. The opinion rests on the proposed coverage change.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Advisory Opinion 1983-54A
Date issued
October 21, 1983
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor Pension and Welfare Benefits Administration Advisory Opinion 1983-54A October 21, 1983

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Butler:

This is in reply to correspondence by you and Mr. Thomas A. Gebow on behalf of the Western Interstate Commission for Higher Education (WICHE) concerning applicability of title I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Your most recent correspondence is dated January 31, 1983. Specifically, you request an advisory opinion that benefit plans for employees of WICHE are governmental plans within the meaning of section 3(32) of ERISA and, thus, that section 4(b)(1) of ERISA excludes the WICHE plans for its employees from coverage under title I of ERISA.

Correspondence and materials submitted on behalf of WICHE contain the following facts and representations. Federal law (Act of August 8, 1953, Public Law 83-226) enables any five or more named Western States to enter into the Western Regional Education Compact (the Compact). Article III of Public Law 83-226 terms the entity created by states choosing to participate in the Compact as a "body corporate of each compacting state and territory and an agency thereof." The Governors and State legislatures of thirteen Western States have ratified the Compact. In a ruling on August 10, 1954 on WICHE's tax exempt status, the Internal Revenue Service determined that WICHE was an "instrumentality of each compacting state". WICHE headquarters are in Boulder, Colorado.

Each Governor of a participating state names three representatives to the WICHE governing board and WICHE is subject to the joint control of the sponsoring states. Voting is by state, and a majority of states is necessary for a quorum. WICHE submits yearly activity reports to the Governor of each participating state and submits a budget to the Governor of each compacting state whenever and for whatever period of time required. Operating costs of WICHE are apportioned equally among the compacting states. A majority of voting states may, through WICHE, suspend rights, privileges, and benefits conferred by Compact when any participating state defaults in performance of its obligations assumed or imposed by the Compact.

Employee benefit plans for WICHE employees include an annuity program, group health insurance, group life insurance, and group disability insurance. The plans are funded either by the employer or by the employer and employee, together.

Currently, WICHE employees and employees of a separate non-profit organization with no claim to governmental status are grouped together for insurance purposes. You state that, if necessary for issuance of a favorable advisory opinion, the Department of Labor (the Department) should assume WICHE will amend arrangements for its employees to provide that only WICHE employees are covered.

ERISA section 4(b)(1) excludes governmental plans from coverage. ERISA section 3(32) defines the term "governmental plan" as "a plan established or maintained for its employees by the Government of the United States, by the government of any State or political subdivision thereof, or by any agency or instrumentality of any of the foregoing.... " Based on the factual situation you describe, the Department views WICHE as an “agency or instrumentality" of each state entering the Compact for purposes of section 3(32) of ERISA. Accordingly, based on the assumption that WICHE will modify its plans to include only WICHE employees, it is the position of the Department that plans "established and maintained" by WICHE for its employees are governmental plans. Thus, section 4(b)(1) of ERISA excludes the WICHE plans from coverage under title I of ERISA.

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions.

Sincerely,

Morton Klevan Deputy Administrator Pension and Welfare Benefit Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace