Back to Federal guidance

Accounting firm training outside ERISA welfare status

Summary EBSA said an accounting firm’s internal professional development courses were not an ERISA welfare plan and did not trigger Title I reporting and disclosure. The opinion concerns those in-house courses and the firm’s stated arrangements.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Advisory Opinion 1983-32A
Date issued
June 21, 1983
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor Pension and Welfare Benefits Administration Advisory Opinion 1983-32A June 21, 1983

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Bright:

This is in reply to your letter of February 19, 1981, requesting an advisory opinion regarding coverage under title I of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you ask whether the professional development programs offered by Main Hurdman & Cranstoun are covered by the reporting and disclosure requirements of part 1 of title I of ERISA.

You state that Main Hurdman & Cranstoun offers various in-house programs to its professional employees. Attendance is not mandatory but most professionals meet continuing professional education requirements of Main Hurdman & Cranstoun and of their state through these programs. Each office of Main Hurdman & Cranstoun submits a list of its professionals who will attend. Although no trust arrangement is involved, each office contributes a percentage of its net fees to the national budget which pays all expenses and costs of the programs.

In addition, by telephone on November 16, 1981, you advised a representative of the Department of Labor as follows: 1) most states require licensed accountants to participate in continuing professional education requirements; 2) for large accounting firms, it is more economical to provide the required professional development courses “in-house” than to pay for courses offered by others; 3) “in-house” programs can be tailored to suit the specific needs of the sponsoring firms; and 4) in view of the foregoing, Main Hurdman & Cranstoun maintains the programs primarily for its own convenience.

Part I of title I of ERISA applies to all employee welfare benefit plans and employee pension benefit plans covered by that title. The term “employee welfare benefit plan” is defined in ERISA section 3(1) to include:

. . . any plan, fund, or program . . . established or maintained by an employer or by an employee organization, or by both, to the extent that such plan, fund, or program was established, or is maintained for the purpose of providing for its participants or their beneficiaries, through the purchase of insurance or otherwise, (A) . . . apprenticeship or other training programs, . . . or (B) any benefit described in section 302(c) of the Labor Management Relations Act, 1947 (other than pensions on retirement or death, and insurance to provide such pensions).

Therefore, based on your representations, it is the position of the Department of Labor that the professional development programs of Main Hurdman & Cranstoun do not constitute an employee welfare benefit plan within the meaning of ERISA section 3(1) and are not covered by title I of ERISA.

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions.

Sincerely,

Jeffrey N. Clayton Administrator Pension and Welfare Benefit Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace