Back to Federal guidance

When pension trustees must disclose meeting minutes

Summary EBSA said trustee meeting minutes were not automatically documents that a plan administrator must furnish under ERISA. Minutes that establish or operate the plan, such as minutes setting a claims procedure, do have to be furnished; plan documents may also require disclosure. The opinion concerns the requesting laborers funds.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Advisory Opinion 1982-33A
Date issued
July 21, 1982
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor Labor-Management Services Administration Advisory Opinion 1982-33A July 21, 1982

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Yonke:

This is in response to your letter of September 10, 1981, on behalf of the Boards of Trustees of the Construction Industry Laborers Pension Fund and Construction Industry Laborers Welfare Fund (the Funds), concerning the obligation of the Boards of Trustees or plan administrator to provide copies of minutes of the Trustees' meetings under the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you request an opinion that the Boards of Trustees of the Funds or the plan administrator are not required by section 104(b)(4) of ERISA or 29 CFR §2520.102-3(t)(2) to make available, upon written request of a participant, past participant or beneficiary, copies of minutes of the regular and/or special meetings of the Boards of Trustees or the Committee meetings of said Boards.

In support of your request you contend that the minutes of the Trustees' and Committee meetings do not constitute "other instruments under which the plan is established or operated" within the meaning of section 104(b)(4) or "plan documents" or "plan information" within the meaning of section 2520.102-3(t)(2). You indicate in your letter that a requirement to provide minutes of meetings to participants would create an impossible administrative burden and cost to the Funds.

Paragraph (t)(2) of section 2520.102-3, to which you refer in your letter, contains the "model" statement of ERISA rights designed for inclusion in summary plan descriptions. This "model" statement is not intended to create or broaden disclosure obligations beyond those specified in the Act and its regulations, but rather the "model" statement is intended to set forth in understandable language the general rights and protections afforded participants and beneficiaries under ERISA. In this regard, the "model" language referenced in your letter, i.e., "… all plan documents and other plan information … ", is intended merely to put participants and beneficiaries on notice that "plan information", e.g. the latest annual report, bargaining agreements, contracts and other instruments under which the plan is established or operated, in addition to "plan documents" is available upon written request. Section 104(b)(4) of ERISA provides, in relevant part, that the plan "administrator shall, upon written request of any participant or beneficiary, furnish a copy of the latest annual report, any terminal report, the bargaining agreement, contract or other instruments under which the plan is established or operated. The administrator may make a reasonable charge to cover the cost of furnishing such complete copies …" Because the minutes of regular and/or special meetings of the Boards of Trustees or the minutes of Committee meetings of the Boards do not necessarily constitute documents specifically delineated in section 104(b)(4) or "other instruments under which the plan is established or operated" within the meaning of section 104(b)(4), it is the view of the Department that such documents are not necessarily subject to the disclosure requirements of section 104(b)(4). 1 In addition, section 104(b)(4) does not require a plan administrator to furnish information to a person who, at the time he requests such information, is neither a participant nor a beneficiary of the plan.

It should be noted, however, that section 404(a)(1)(D) of ERISA requires a fiduciary to discharge his duties in accordance with the documents and instruments governing the plan insofar as they are consistent with the provisions of Title I of ERISA. Therefore, if any such documents or instruments, consistent with other provisions of Title I, require the furnishing or disclosure of the information about which you inquire in response to a request from a participant, past participant or beneficiary, Fund fiduciaries would be required to grant the request of that participant or beneficiary.

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter is issued subject to the provisions of that procedure including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions.

Sincerely,

Jeffrey N. Clayton Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs

Footnotes

  1. Of course, if the minutes of a trustees' meeting should, in fact, constitute an instrument under which the plan is established or operated, it would have to be furnished in accordance with the terms of section 104(b)(4). For example, the minutes of a trustees' meeting which establish a claims procedure or does any of the things described in section 402(b) and (c) of ERISA would have to be furnished in accordance with section 104(b)(4).

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace