Back to Federal guidance

Travel-card and rental-car accident insurance

Summary The Labor Department said neither free travel accident coverage supplied with an employer’s American Express card nor employee-selected rental-car accident coverage reimbursed by the employer was an ERISA welfare plan established or maintained by that employer. The opinion concerns the Institute’s described travel policies.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Opinion 81-77A
Date issued
October 14, 1981
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor
Labor-Management Services Administration
Opinion 81-77A
October 14, 1981

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Hricko:

This is in reply to your letter requesting an advisory opinion regarding coverage under the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you ask the following questions:

1) whether automatic travel insurance available from the American Express Company without charge when using its travel card to pay for business travel would constitute an "employee welfare benefit plan" within the meaning of section 3(1) of ERISA; and,

2) whether personal accident insurance acquired by and at the discretion of employees when renting an automobile for employer business purposes, and paid for by the employer, would constitute an "employee welfare benefit plan" within the meaning of section 3(1) of ERISA.

You state that the Insurance Institute for Highway Safety (the Institute) is an American Express travel cardholder. You indicate that American Express has informed the Institute that it will provide automatic travel insurance to the Institute if the Institute uses its travel card to pay for business travel. The travel insurance is provided by American Express at no additional charge beyond the regular fee for the card. The Institute accordingly has adopted a policy of having employee travel charged to its American Express account.

Further, you state the Institute also intends to establish a policy whereby it will agree to pay for personal accident insurance to be purchased by its employees when renting automobiles for Institute business. This coverage costs an additional $2.00 per day of automobile rental and provides $1,500.00 in medical benefits and $150,000.00 in death benefits.

An "employee welfare benefit plan" is defined in section 3(1) of ERISA as: … any plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or maintained by an employer or by an employee organization, or by both, to the extent that such plan, fund, or program was established or is maintained for the purpose of providing for its participants or their beneficiaries, through the purchase of insurance or otherwise, (A) medical, surgical, or hospital care or benefits, or benefits in the event of sickness, accident, disability, death or unemployment, or vacation benefits, apprenticeship or other training programs, or day care centers, scholarship funds, or prepaid legal services, or (B) any benefit described in section 302(c) of the Labor Management Relations Act, 1947 (other than pensions on retirement or death, and insurance to provide such pensions).

On the basis of your representations, the Department is of the opinion that neither of the arrangements described above is, for purposes of section 3(1) of ERISA, a plan, fund, or program established or maintained by the Institute, and that, accordingly, neither one is an employee welfare benefit plan covered by title I of ERISA

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions.

Sincerely,

Ian D. Lanoff Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace