Back to Federal guidance

Small welfare-plan reporting exemption for union trust

Summary The Labor Department said a union welfare trust was part of the benefit plan, not the employee organization maintaining it, so the plan could not use the specific small welfare-plan exemption it requested. Based on the plan’s fewer than 100 participants, other cited small-plan reporting and accountant waivers appeared available. The opinion addresses the described Lathers’ Local 117 plan.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Advisory Opinion 81-25A
Date issued
February 27, 1981
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor
Labor-Management Services Administration
Opinion 81-25A
February 27, 1981

Mr. Richard L. Stiles
Bachman, Cummings & McIntyre
500 West Franklin Street
P.O. Box 1155
Appleton, Wisconsin 54912

Dear Mr. Stiles:

This is in response to your letter of June 23, 1980, on behalf of the Lathers’ Local Union No. 117 Health and Welfare Plan (the Plan) concerning the applicability of certain reporting and disclosure requirements under the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you request an advisory opinion regarding the applicability of the limited exemption for certain small welfare plans provided in 29 C.F.R. §2520.104-20 to the Plan. In the event the Department determines that the Plan is not entitled to the limited exemption under §2520.104-20, you request a determination as to which, if any, reporting and disclosure exemptions may apply to the Plan. We regret that the volume of correspondence concerning ERISA has resulted in a delay in responding to your request.

You represent that the Plan provides health, disability and life insurance benefits for participants. The Plan at all times has had less than 100 participants during any particular plan year. Contributions to the Plan, which are held in trust (Trust), are made by participating employers pursuant to a collective bargaining agreement. The benefits provided by the Plan are provided exclusively through insurance contracts issued by insurance companies which are qualified to do business in the state of Wisconsin. The premiums are paid by the Trust within three months after receipt from the particular employer. As of August 29, 1980, the Trust had approximately $17,000, which you indicate is unusually high and is primarily the result of a recent merger between the Lathers' Local No. 117 and another union local. The average balance in the Trust had ranged between $6,000 and $9,000 a year.

The Plan was established and is maintained pursuant to a collective bargaining agreement between the Wood, Wire and Metal Lathers International Union Local No. 117 (the Union) and participating "contractors" within the jurisdiction of Local No. 117 (the Employers). Periodic payments are made by the Employers to the Trust for the purpose of providing through policies of insurance, or through self-insurance as the trustees deem desirable, life, accident, hospitalization, medical, surgical and benefits of a similar nature for eligible employees. The Trust is administered by a Board of Trustees consisting of three trustees appointed by the Union and three trustees appointed by the Employers. In general, it appears that the Board of Trustees has authority to control and manage the operation and administration of the Plan.

You request an opinion that the Plan may avail itself of the limited exemption for certain small welfare plans set forth in section 2520.104-20. In support of this request you contend that the Trust is an "employee organization", as defined in section 3(4) of ERISA, which meets the criteria of subparagraph (b)(2)(ii) of section 2520.104-20. 1

The term "employee organization" is defined in section 3(4) of ERISA to mean:

… any labor union or any organization of any kind, or any agency or employee representation committee, association, group, or plan, in which employees participate and which exists for the purpose, in whole or part, of dealing with employers concerning an employee benefit plan or other matters incidental to employment relationships; or any employees' beneficiary association organized for the purpose in whole or in part, of establishing such a plan.

In the Department's opinion, the Trust does not exist for the purpose of dealing with employers concerning an employee benefit plan, nor was it organized for the purpose of establishing such a plan. Rather, the Trust is a product of the dealings, through the collective bargaining process, between employers and an employee organization -- the Union -- that led to the establishment of the Plan, and is part of the Plan. Thus, under the circumstances described in your letter, the Trust is neither an "employee organization" as described in section 3(4) of ERISA 2 nor is it the entity "maintaining" the Plan for the purpose of section 2520.104-20 of the Department's regulations.

On the basis of the foregoing, we conclude that the Plan may not avail itself of the limited exemption provided by section 2520.104-20.

With respect to your request concerning other reporting and disclosure exemptions that may be available to the Plan, we refer you to 29 C.F.R. §2520.104-41 (March 10, 1978, as amended August 1, 1980) and 29 C.F.R. §2520.104-46 (March 10, 1978, as amended August 1, 1980), copies of which are included for your convenience.

Under section 2520.104-41, a plan with fewer than one hundred participants at the beginning of the plan year is required, for plan years beginning on or after January 1, 1980, to file a complete annual return/report (Form 5500-C) only every third year and short registration type reports (Form 5500-R) in the two intervening years. Pursuant to section 2520.104-46, the administrator of a plan with fewer than one hundred participants at the beginning of the plan year is not required, among other things, to engage an independent qualified public accountant to conduct a financial examination of the plan. Based on the representations contained in your letter, it appears that the reporting and disclosure relief provided under the aforementioned sections would apply to the Lathers' Local Union No. 117 Health and Welfare Insurance Fund.

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter is issued subject to the provisions thereof relating to the effect of advisory opinions.

Sincerely,

Ian D. Lanoff
Administrator
Pension and Welfare Benefit Programs

Enclosures

Footnotes

  1. Section 2520.104-20 provides in relevant part that "the administrator of any employee welfare benefit plan which covers less than 100 participants at the beginning of the plan year and which meets the requirements of paragraph (b) of this section is exempted from certain reporting and disclosure provisions of the Act." Paragraph (b) provides in pertinent part: "This exemption applies only to welfare benefit plans -

(2)(ii) The benefits of which are provided exclusively through insurance contracts or policies issued by an insurance company or similar organization qualified to do business in any State, the premiums for which are paid directly by the employer or employee organization [maintaining the plan] from its general assets and partly from contributions by its employees or members, provided that contributions by participants are forwarded by the employer or employee organization within three months of receipt …"

  1. It should be noted that this conclusion is solely for the purposes of Title I of ERISA and is not intended to express any opinion as to the status of the Trust under section 501(c)(9) of the Internal Revenue Code of 1954, relating to voluntary employees' beneficiary associations.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace