Back to Federal guidance

Union death-benefit fund and ERISA reporting

Summary The Labor Department said a union fund paying $1,500 when a member died was an ERISA welfare benefit plan. Its payment was more than the small gift covered by the remembrance-program exception, so the fund had to meet applicable ERISA title I requirements, including reporting and disclosure. The opinion applies to the described fund.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
AO 81-19A
Date issued
February 5, 1981
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor
Labor-Management Services Administration
AO 81-19A
February 5, 1981

Ms. Jane B. Stranch
Branstetter, Moody & Kilgore
200 Church Street
Fourth Floor
Nashville, Tennessee 37201

Dear Ms. Stranch:

This is in response to your letter of May 21, 1980, requesting an advisory opinion regarding coverage under the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). You ask whether the Remembrance Fund of the United Association of Journeymen and Apprentices of the Plumbing and Pipefitting Industry of the United States and Canada, AFL-CIO, Local 572 (the Remembrance Fund) is exempted from the reporting and disclosure provisions of ERISA.

You represent that on May 1, 1977, the Steamfitters Local Union No. 572 and the Plumbers Local Union No. 352 merged into one local union known as the Plumbers and Pipefitters Local 572 (Local 572). Prior to the merger of these unions, each had maintained an updated death benefit fund in which union members participated on a voluntary basis. On May 1, 1977, Local 572 entered into a new collective bargaining agreement which did not provide for a death benefit fund. However, the merging unions consolidated their death benefit funds into the Remembrance Fund by a combined Agreement and Declaration of Trust executed on May 1, 1977, which required contributions by all members of Local 572. Further, the Agreement and Declaration of Trust of the Remembrance Fund stated that the purpose of the monies collected by the Remembrance Fund was to provide burial expenses of $1500 to members of Local 572.

Pursuant to section 4 of title I of ERISA, title I of ERISA applies to any plan (including an employee welfare benefit plan) which is not exempt under section 4(b). Section 3(1) of ERISA defines an “employee welfare benefit plan” as “… any plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or maintained by an employer or by an employee organization, or by both, to the extent that such plan, fund, or program was established or is maintained for the purpose of providing for its participants or their beneficiaries, through the purchase of insurance or otherwise, (A) … benefits in the event of sickness, accident, disability, death or unemployment, … or (B) any benefit described in section 302(c) of the Labor Management Relations Act, 1947 (other than pensions on retirement or death, and insurance to provide such pensions).”

Department of Labor regulation section 29 CFR 2510.3-1(g), issued August 15, 1975, states that, for purposes of title I of ERISA, the term “employee welfare benefit plan” shall not be considered to include a program under which contributions are made to provide remembrances such as a small gift on occasions such as the sickness, hospitalization or death of employees, members of an employee organization or members of their families.

The Remembrance Fund was established and is to be maintained by an employee organization for the purpose of providing a benefit in the event of death which is a benefit described in ERISA section 3(1). It appears that the Remembrance Fund is not exempt as a remembrance fund as described in regulation section 2510.3-1(g) since the Remembrance Fund will provide $1500 per deceased member rather than merely providing a “small gift” on the occasion of death. It is the Department’s position, therefore, that the Remembrance Fund would be an employee welfare benefit plan within the meaning of ERISA section 3(1). Since, there is no indication that the Remembrance Fund would be exempt under section 4(b), it must comply with all applicable requirements of ERISA title I including part 1 which pertains to reporting and disclosure.

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly this letter is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions.

Sincerely,

Ian D. Lanoff
Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace