Back to Federal guidance

Sugar company insurance for growers’ workers

Summary The Labor Department said a sugar company’s insurance program for workers employed by independent beet growers would fall outside ERISA title I if the company had no legal duty or agreement with the growers about providing it. The Department assumed that absence of an arrangement for the opinion and declined to opine on different facts. The conclusion is limited to those assumptions.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Advisory Opinion 81-9A
Date issued
January 14, 1981
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor
Labor-Management Services Administration
Opinion 81-9A
January 14, 1981

John Van Wijk, Esq.
The Great Western Sugar Company
Post Office Box 5308
Denver, Colorado 80217

Dear Mr. Van Wijk:

This is in response to your request for an advisory opinion regarding coverage under the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). You ask whether a group insurance plan covering domestic sugar beet workers employed by beet growers contracting with The Great Western Sugar Company (G.W.S.) and paid for by G.W.S. is covered by ERISA as an employee benefit plan.

The facts as stated in your letter are as follows. G.W.S. is engaged in the business of processing sugar beets. Pursuant to this business, G.W.S. deals with sugar beet growers in several western states, selling them seeds and buying sugar beets from them on a participating contract basis. In the past, G.W.S. has recruited migrant workers for these growers. The workers are employed directly by the growers, and G.W.S. no longer recruits workers. G.W.S. maintains a group insurance plan covering the domestic sugar beet workers employed by the growers. This insurance plan provides life insurance, accidental death benefits, occupational weekly benefits, and medical benefits. G.W.S. pays all the premiums on this insurance, but is not contractually obligated to maintain the plan.

Section 3(1) of ERISA defines an employee welfare benefit plan as any plan, fund, or program established or maintained by an employer, an employee organization, or both, to the extent it provides "medical, surgical, or hospital care or benefits, or benefits in the event of sickness, accident, disability, death or unemployment …" for participants. The benefits provided by the G.W.S. program fall squarely within the language of section 3(1). Thus, if G.W.S. is an "employer" or an "employee organization," the program is an "employee welfare benefit plan" and is covered under ERISA.

Section 3(5) of ERISA defines an employer as "… any person acting directly as an employer, or indirectly in the interest of an employer, in relation to an employee benefit plan; …." Thus, if a person is acting in the interest of an employer, that person is considered to be an employer for purposes of section 3(1).

You assert, in your letter, that G.W.S. is under no legal or contractual obligation to provide the health benefits described above. If, in addition, there neither is, nor previously has been, any arrangement or understanding between G.W.S. and any beet growers with whom it contracts, regarding G.W.S.’ providing or not providing that program (a fact we assume, without deciding, solely for purposes of this letter), then it is the opinion of the Department that G.W.S. has not established and is not maintaining the program described above in the capacity of an "employer" or of an "employee organization" for purposes of section 3(1) of ERISA. In that circumstance, the program would not be an employee welfare benefit plan covered by title I of ERISA. If the facts are other than those assumed above, your submissions do not provide a sufficient basis for us to render an opinion with respect to coverage of the program under title I.

This letter constitutes an advisory opinion as defined in ERISA Procedure 76-1 (copy enclosed). Accordingly, this letter is issued subject to the provisions of such procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions.

Sincerely,

Ian D. Lanoff
Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs

Enclosure

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace