Back to Federal guidance

St. Luke’s tax deferred annuity program as an ERISA pension plan

Summary The request asked whether a hospital’s proposed tax deferred annuity program was subject to ERISA Title I. The Department said the employer would establish or maintain the program and that it did not meet the salary reduction safe harbor, so it was an ERISA pension plan. The letter did not decide whether the proposed plan complied with ERISA’s other requirements. The answer concerns the submitted design.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Opinion 80-11A
Date issued
February 29, 1980
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor
Labor-Management Services Administration
Opinion 80-11A
February 29, 1980

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Fields:

This is in reply to your request of November 5, 1979, concerning the applicability of title I of ERISA to a proposed tax deferred annuity plan (the TDA Plan) for the employees of St. Luke’s Hospital Medical Center (the Employer).

The Employer desires to establish the TDA Plan pursuant to the terms of which tax-deferred annuity contracts would be purchased and premiums paid thereon by the Employer for selected employees. The documents accompanying the request indicate that certain eligibility prerequisites or conditions must be satisfied prior to employee participation in the TDA Plan, including the requirement that an employee must establish a "charitable remainder unitrust" which will ultimately benefit the Employer.

Section 3(2) of title I of ERISA defines the term "employee pension benefit plan" to include:

. . . any plan, fund, or program which was heretofore or is hereafter established or maintained by an employer or by an employee organization, or by both, to the extent that by its express terms or as a result of surrounding circumstances such plan, fund, or program -- (A) provides retirement income to employees, or (B) results in a deferral of income by employees for periods extending to the termination of covered employment or beyond, regardless of the method of calculating the contributions made to the plan, the method of calculating the benefits under the plan or the method of distributing benefits from the plan.

Department of Labor regulation §2510.3-2(f) provides a "safe harbor" so that under certain circumstances a tax deferred annuity program, pursuant to salary reduction agreements or agreements to forego an increase in salary, may not be considered to have been "established or maintained" by the employer as that phrase is used in the definition of the term "employee pension benefit plan" in section 3(2) of ERISA. On the basis of the information you have

provided, the Department has determined that the TDA Plan will not fall within the scope of regulation §2510.3-2(f) because it does not involve salary reduction agreements or agreements to forego an increase in salary. Moreover, although the preamble to §2510.3-2(f) noted that the regulation does not preclude the possibility that section 403(b) programs which do not fully conform with its provisions may nevertheless not be "established or maintained" by an employer for purposes of title I, it appears that the involvement of the Employer in the TDA Plan would be such that we would consider this plan to be "established or maintained" by the Employer and, in our view, the TDA Plan would constitute an employee benefit plan subject to title I.

It should be noted that we did not examine the TDA Plan for compliance with the various provisions of title I. Therefore, this letter should not be construed as indicative of whether the TDA Plan is in compliance with all of the provisions of title I of ERISA.

Sincerely,

Ian D. Lanoff
Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs

cc: Mr. David C. Alexander

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace