Back to Federal guidance

Partner’s spouse participation in multiemployer pension fund

Summary A multiemployer pension fund asked whether ERISA automatically barred the employed spouse of a partner in a contributing business from participating. The Department said the rule excluding a partner and spouse for deciding whether a plan exists did not decide this participant’s eligibility. She could participate if employed by a contributing employer and otherwise eligible under properly administered plan terms. The answer concerns ERISA title I on those facts.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Opinion 79-8 A
Date issued
January 30, 1979
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor
Labor-Management Services Administration
Opinion 79-8 A
January 30, 1979

[Recipient address omitted]

Gentlemen:

This is in reply to your letter of November 9, 1978, requesting an advisory opinion concerning the eligibility of Mrs. Joan Adams for participation in the Southern California Retail Clerk Unions and Food Employers Council Joint Pension Trust Fund. Specifically, you ask whether Mrs. Adams must be automatically precluded from participating in the Fund by section 403(c)(1) of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA).

You represent that the Fund is a multiemployer fund jointly managed by employer and employee representatives and is subject to title I of ERISA. You also represent that Mrs. Adams, who participated in the Fund from September, 1971, until May, 1977, is the wife of the owner of a 12½ percent partnership interest in Vicente Foods, where Mrs. Adams is employed and which contributes to the Fund on her behalf. You assert that Mr. Adams owns his partnership interest as separate property, not as community property.

The Department of Labor is of the opinion that Mrs. Adams is not precluded from participating in the Fund by section 403(c)(1). Section 403(c)(1) of ERISA provides generally that the assets of a plan shall never inure to the benefit of any employer and shall be held for the exclusive purpose of providing benefits to participants in the plan and their beneficiaries and defraying reasonable expenses of administering the plan. The term "participant," as it is used in ERISA section 403(c)(1), is defined in ERISA section 3(7) to include "any employee … of an employer … who is or may become eligible to receive a benefit of any type from an employee benefit plan which covers employees of such employer … or whose beneficiaries may be eligible to receive any such benefit." ERISA section 3(6) defines the term "employee" as "any individual employed by an employer." Regulation section 2510.3-3, which interprets section 3(3) of ERISA for purposes of title I thereof, provides, in part that "for purposes of this [regulation,] … a partner in a partnership and his or her spouse shall not be deemed to be employees with respect to the partnership." However, that regulation is not intended to construe "employee" as that term is used in section 3(6) of ERISA. Rather, the regulation defines "employee" only for the limited purpose of determining whether a plan has any employees, in connection with determining whether a plan exists within the meaning of title I of ERISA. Since the Fund appears to cover a number of employees and its status as a plan under title I does not appear to be in doubt, the definition of "employee" in regulation section 2510.3-3 has no relevance to the question of Mrs. Adams' status under the plan. Thus, Mrs. Adams, the wife of a partner in the firm employing her, is a participant in the Fund for purposes of section 403(c)(1) if she is employed by a contributing employer and is otherwise eligible to participate under the terms of the Fund as properly administered according to all applicable laws and plan documents.

This letter is not intended to interpret or express any opinion concerning the Labor Management Relations Act to which you referred in your inquiry or concerning any other statute (other than ERISA title I and regulations pursuant thereto).

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1. Accordingly, this letter is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions.

Sincerely,

Ian D. Lanoff
Administrator of Pension and Welfare Benefit Programs

cc: Mr. Joseph M. McLaughlin

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace