Back to Federal guidance

Travel insurance disclosures for unpaid volunteers

Summary An association asked whether it had to give volunteer members a summary plan description for travel insurance. The Department said members serving voluntarily and generally without pay beyond travel expenses were not employees or participants under the cited ERISA provisions, so the association need not furnish them that description. The answer turns on their unpaid status.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Opinion 77-71
Date issued
September 19, 1977
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor
Pension and Welfare Benefit Programs
Opinion 77-71
1977-09-19

Dear

Thank you for year letter concerning the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). We regret that we were unable to respond to your inquiry earlier.

You advise that the (named) Association (Association) provides a travel insurance program at the Association’s expense covering employees of the Association traveling on business. The program also covers members who serve on various committees while such members are traveling to and from committee meetings or engaged in other travel on behalf of the Association. You state that the service of the members is completely voluntary and generally uncompensated. You ask whether or not the Association is required to furnish such members with copies of the summary plan description in accordance with section 101(a)(1) of ERISA.

Section 101(a)(1) of ERISA requires that a summary plan description be furnished to all participants in a covered plan. Section 3(7) of ERISA defines a “participant” as any employee or former employee of an employer, or any member or former member of an employee organization, who is or may become eligible to receive a benefit of any type from an employee benefit plan which covers employees of such employer or members of such organization, or whose beneficiaries may be eligible to receive any such benefit. Section 3(6) of ERISA defines an “employee” as any individual employed by an employer.

To the extent that Association members covered by the travel insurance program serve voluntarily and are generally uncompensated (i.e., are provided solely with travel and travel-related expenses), such members are not “employees” of the Association within the meaning of section 3(6) nor “participants” in the travel insurance program within the meaning of section 3(7). Accordingly, the Association is not required to furnish such members with copies of the summary plan description of the program.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace