Back to Federal guidance

Association disability and accident plans covered by ERISA

Summary An association asked whether its disability and accidental death plans qualified for ERISA’s voluntary insurance safe harbor. The Department said they did not because the association billed premiums, negotiated with the insurer, and helped members with claims beyond the permitted limited role. Both arrangements were welfare plans covered by Title I.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Opinion 77-54
Date issued
August 8, 1977
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor
Pension and Welfare Benefit Programs
Opinion 77-54
1977-08-08

Dear :

Thank you for your letter requesting an opinion regarding coverage under the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you ask whether the (named) Disability Plan (Disability Plan) and the Accidental Death and Dismemberment Plan (Accident Plan) of the (named) Association constitute welfare benefit plans under ERISA. We regret that our heavy workload has resulted in a delay in responding to your request.

You advise that the Association makes no contribution to either the Disability or Accident Plan and that participation in either is completely voluntary for members. Further, the Association receives no compensation or consideration in any form in connection with these plans. The Association has appointed (named), Inc., to negotiate with the insurer, send premium notices to participants and collect premiums as directed by the insurer and transmit them to the insurer, to keep the records, and to use its facilities to efficiently handle claims. You also submitted copies of both Plan contracts, the premium notice, and Association brochures used to publicize the Plans with your request.

Section 2510.3-1(j) of the Department of Labor regulations issued August 15, 1975, provides that:

For purposes of Title I of the Act and this chapter, the terms "employee welfare benefit plan" and "welfare plan" shall not include a group or group-type insurance program offered by an insurer to employees or members of an employee organization, under which

  1. no contributions are made by an employer or employee organization;
  2. participation in the program is completely voluntary for employees
    or members;
  3. the sole functions of the employer or employee organization with
    respect to the program are, without endorsing the program, to permit
    the insurer to publicize the program to employees or members, to
    collect premiums through payroll deductions or dues checkoffs and to
    remit them to the insurer; and
  4. the employer or employee organization receives no consideration in
    the form of cash or otherwise in connection with the program, other
    than reasonable compensation, excluding any profit, for
    administrative services actually rendered in connection with payroll
    deductions or dues checkoffs.

Based on the information you supplied in your request, both the Disability Plan and the Accident Plan meet the conditions 1, 2, and 4 of the cited regulations. However, neither Plan complies with the third condition. Through (named), Inc., the Association bills and collects premiums in a procedure that is neither a payroll deduction nor a dues checkoff for transmittal to the insurer. In addition, the Association through (named), Inc., negotiates with the insurer and assists members with claims. This exceeds the limited employee organization involvement contemplated in the regulations. In Opinion Letter 75-06 (copy enclosed) issued November 3, 1975, the Department of Labor held such employer involvement would remain the key for determining whether a plan is exempted under the regulations. The same would hold true for employee organization involvement.

Accordingly, both the Disability Plan and the Accident Plan are employee welfare benefit plans covered by Title I of ERISA.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace